Prevenirea dublei impozitări: paradisurile fiscale, sub asediu

Paradis Fiscal
Paradis Fiscal

Publicitate

Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare a publicat Planul Comprehensiv de Acţiuni, ce va sta la baza elaborării unui nou set de standarde pentru a preveni dubla impozitare. În acesta se recomandă întărirea cooperării internaţionale în privinţa modelelor de afaceri multinaţionale şi a schemelor de planificare fiscală aferente acestora.

Măsura vine ca răspuns la îngrijorările publice exprimate cu privire la erodarea bazei de impunere şi a transferului profiturilor, se arată într-un comunicat remis de PwC România. Întărirea regulilor anti-abuz, privind entităţile controlate din alte jurisdicţii, va permite statelor să taxeze profiturile transferate către subsidiarele offshore.

Planul de Acţiuni va încuraja autorităţile fiscale naţionale să fie mai agresive în privinţa inspecţiilor fiscale şi va pune presiune politică pe Parlamentele naţionale să accelereze modificările de legislaţie fiscală. De asemenea, acesta pune un accent deosebit asupra principiului substanţei economice ca element esenţial în orice schemă de planificare fiscală.

"Inițiativă foarte curajoasă, dificultăți foarte mari"

„Actualele prevederi fiscale naţionale şi internaţionale vor trebui modificate, pentru a urmări mai îndeaproape alocarea veniturilor şi activitatea economică ce generează acele venituri. Aceasta este o iniţiativă foarte curajoasă care va întâmpina dificultăţi foarte mari ţinând cont de faptul că diversele state folosesc politica fiscală pentru a stimula creşterea economică, deseori în competiţie cu alte ţări”, a spus Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Realizat la solicitarea Grupului G20, Planul de Acţiuni identifică 15 acţiuni specifice care vor da guvernelor instrumentele de politică fiscală internă şi externă necesare, pentru a împiedica firmele multinaţionale să evite plata taxelor prin intermediul unor structuri abuzive.

„Aceste măsuri vor schimba în mod radical mediul în care operează companiile multinaţionale. Este clar că vor exista diferenţe în funcţie de ţară, industrie şi de agendele politice diferite ale statelor membre G20 care au fost promotoarele acestui proces. Toate companiile operate la nivel internaţional vor fi afectate de instrumentele propuse de OECD”, a precizat Peter de Ruiter, Partener Consultanţă Fiscală, PwC România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel