Prețul petrolului ar putea ajunge la 58 de dolari pe baril la sfârșitul anului 2017.
Previziunea apare într-o analiză Saxo Bank. În această dimineață, țițeiul Brent, de referință pentru piața europeană, a fost tranzacționat cu 55,17 dolari pe baril, în ușoară scădere.
”Tot entuziasmul care a cuprins sectorul mărfurilor imediat după alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA, în noiembrie trecut, plus acordul OPEC de a reduce producţia, au generat o creştere dramatică de tranzacţii speculative: un trend care a durat până în februarie a.c. A devenit destul de rapid evident că preţurile nu vor rezista în acest ritm, astfel încât să justifice această creştere speculativă. Trimestrul I s-a încheiat şi presiunea de tăiere a producţiei în statele OPEC şi non-OPEC s-a diminuat”, spun autorii studiului.
”Datele fundamentale pentru petrol nu sunt suficient de solide pentru a susţine o revenire. Acest lucru a devenit evident în primul trimestru, când ţiţeiul a întâmpinat rezistenţă la nivelul de 55 de dolari/baril, în pofida sprijinului venit din partea fondurilor, care aveau la acel moment poziţii bullish de peste 1 miliard de barili”, mai spun experţii băncii.
[citeste si]
În SUA, producţia continuă să crească. Numărul platformelor de extracţie a revenit la valorile din septembrie 2015, preţurile au scăzut, iar producţia per platformă a crescut. Cu peste 35% din producţia estimată pe 2017 deja extrasă (sursa: Goldman Sachs), ar fi nevoie de o mişcare semnificativă a preţului în jos pentru a determina o modificare a nivelului de extracţie în SUA.
”Previziunea noastră - 50 de dolari/baril înainte de call pe 60 de dolari/baril - s-a adeverit în primul trimestru, iar preţul pare să continue drumul către revenire. Credem că cea mai bună piaţă la care putem spera e cea cu petrolul Brent la 50 de dolari/baril, dar nu putem exclude nici o cădere temporară la 45 de dolari/baril. Coborâm pragul previziunii de final de an la 58 de dolari/baril, cu convingerea că va creşte cererea şi producţia va fi redusă”, se mai precizează în analiză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu