Previziunea cruntă a lui Adrian Negrescu. Nu doar imobiliarele se prăbușesc! Sectorul-cheie, în care activează mulți tineri, care a ajuns să fie ZERO în economia românească

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre sectoarele de activitate care vor avea cele mai multe probleme în cazul unei crize economice. 

În primul rând, Adrian Negrescu, în emisiunea ”Totul despre bani”, a vorbit despre primul sector vulnerabil: imobiliarele, care, din perioada pandemiei, a cunoscut o evoluție fulminantă a prețurilor. Acest sector, în aceste momente, este caracterizat de prețuri ridicate, în timp ce creditele se obțin tot mai greu și sunt tot mai ”scumpe”. Situația nu afectează doar sectorul imobiliar, ci toate serviciile conexe. 

”Anul trecut făceam un studiu în care afirmam că peste 60% dintre dezvoltatorii imobiliari se află în risc de insolvență în momentul de față, iar situația lor s-a accentuat pe fondul scăderii puterii de cumpărare” spune Adrian Negrescu. 

”Oamenii nu-și mai permit să-și cumpere o casă din prisma prețurilor foarte mari din zona imobiliarelor și accesului limitat la creditare. Deci, imobiliarele s-ar afla pe primul loc, și asta va genera multiple efecte în economie, pentru că imobiliarele înseamnă construcții, construcții înseamnă industriile asociate, de la industria mobilei, la industria de larg consum, la tot ceea ce înseamnă servicii; sunt foarte multe legături directe și indirecte în economie asociate industriei construcțiilor” a atenționat Adrian Negrescu, care a vorbit și despre alte sectoare importante aflate în cădere liberă. 

Citește mai mult pe DCNEWSTV (vezi și VIDEO cu explicația completă)

Citește și: EXCLUSIV  Lovitură pentru băncile care iau pe un credit ipotecar aproape de trei ori înapoi prin dobândă! Directiva europeană obligatorie și pentru România

Românii sunt puși în situația în care trebuie să ramburseze sume uriașe de bani dacă vor să aplice pentru un credit ipotecar, pe 30 de ani.

Senatorul Daniel Zamfir a fost contactat pe următoarea situație care probabil nu este străină multor români. Pentru o proprietate de 120.000 de euro, prin credit ipotecar, banca îți oferă 100.000, avansul din fonduri proprii fiind de 20.000. Dacă împarți ratele pe următorii 30 de ani, conform unei simulări la o bancă, rata lunară fixă în primii 5 ani ar fi de 3.000 de lei, ca după 5 ani, când rata devine variabilă, să înceapă de la 3.700 de lei în prima lună. În final, pentru un credit de 520.000 de lei, ajungi să plătești aproape de trei ori mai mult, respectiv 1.350.000 de lei. Dacă alegi dobânda variabilă de la începutul creditului, prima rată lunară va fi de 3.800 de lei, iar la final ajungi să plătești 1.430.000 de lei. 

În acest context, Daniel Zamfir a fost întrebat despre acest profil colosal al băncii și dacă nu ar trebui reglementat faptul că pentru un astfel de împrumut, banca nu-ți ia dublu înapoi, ci aproape triplu. "Da, fac un profit colosal, dar există o directivă europeană în acest sens. Cât de curând îi paște și pe ei o plafonare a dobânzilor, pentru că așa spune Directiva Europeană, nu că vrea Daniel Zamfir. Nu vreau să se înțeleagă ca fac atacuri asupra băncilor, nu! Directiva Europeană spune acel lucru, respectiv limitarea dobânzilor. Este obligatorie această Directivă Europeană și pentru România. Se vorbește despre limitarea dobânzii la creditele ipotecare.

Citește mai mult aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel