Previziunea lui Chirieac: Ce înseamnă să învingi Hamas

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Analistul politic Bogdan Chirieac a făcut mai multe comentarii cu privire la situația războiului Israel - Hamas, dar și dacă va avea loc invazia în Fâșia Gaza miercuri, în contextul vizitei președintelui SUA Joe Biden de mâine la Tel Aviv.

'Sunt sute de rachete trase de Hezbollah care au căzut în nordul Israelului. Probabil că Israel va intra peste Hezbollah, să fie foarte clar acest lucru! Probabil și în Siria vor fi ținte ale armatei israeliene, fiindcă poți să te duci cu tancul, dar ce să faci cu tancul Merkava, de peste 60 de tone și cel mai performant din lume, în Fâșia Gaza, unde nu există drumuri, ci poate așa o uliță pietruită eventual! Nu ai cum. Trebuie să dărâmi blocurile pe unde trece tancul. Și sub blocuri se află civili, deoarece nu au putut să plece. Sub blocuri se mai află tuneluri cu teroriști, depozitul de muniție sau ostatici. Deci, ce îi așteaptă pe israelieni acolo nu e o luptă în câmp deschis.', a declarat Chirieac.

Cu privire la ce se va întâmpla astăzi la granița cu Egipt, dacă se va deschide granița la Raffah, unde cel puțin 28 de oameni au murit deja acolo, analistul politic a răspuns:

'Este de înțeles și Egipt, care se descurcă destul de greu cu frații musulmani. Nu dorește și teroriști Hamas pe teritoriul său. În același timp, catastrofa umanitară este înspăimântătoare. Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sissi, este obligat să deschidă granița. Se vor organiza tabere de refugiați, dar armata egipteană are nevoie de mai mult timp pentru a le securiza. De ce spun că vor deschide granița? Fiindcă este presiunea imposibil de refuzat a SUA, care încearcă să evite o catastrofă umanitară acolo. Problema este că, de cealaltă parte a Fâșiei Gaza, Hamas nu vrea să îi lase pe oameni să treacă în Egipt, deoarece rămân fără un număr de scuturi umane. Lor le convine baia de sânge. Repet, inclusiv sânge de palestinian în Gaza. Dar dacă armata israeliană va intra cu bocancul în Fâșia Gaza vor avea și ei pierderi. Adică și Israelul poate să își asume câteva mii de militari israelieni morți. Este o întrebare la care nu știu cine poate să dea un răspuns.', a declarat Chirieac.

Cu privire la filtrul de la granița către Egipt, dacă există riscul de a intra în țară și teroriști Hamas printre civili, Bogdan Chirieac a zis:

'Gândiți-vă că e o familie cu 8 frați, 2 dintre ei sunt în Hamas. Cum îi deosebești? În plus, dacă acei frați teroriști, criminali pățesc ceva, oare ce vor spune și face ceilalți? Aceasta este și problema! Un Hamas ucis, alți 5 se alătură mișcării! Problema este că nu te lupți cu Hamas, o organizație teroristă ordinară, ci cu o ideologie! Hamas înseamnă mult mai mult! Este o ideologie! Or, împotriva unei ideologii, după cum știți, armatele nu prea au succes. Și, uite, că s-a dovedit că nu au succes deoarece ideologiile se transformă din una în alta, din Al-Qaeda în Statul Islamic și în Hamas. Cine știe ce va mai urma. De asta, Netanyahu a tratat multă vreme cu mănuși Hamas, spunându-le colegilor săi din Guvernele în care a făcut parte: Stați puțin, să nu vină ceva mai rău decât Hamas!

Până la urmă, Hamas s-a dovedit înspăimântător, dar asta nu înseamnă că după ei nu pot veni alții. Deci, asta e problema! Avigdor Lieberman, fostul său coleg de politică de nivel înalt, acum parlamentar în Knesset, originar de pe la noi din Chișinău, i-a spus lui Netanyahu să definească victoria. Victoria înseamnă ștergerea Hamas, fiindcă și Hamas a zis că Victoria este ștergerea Israel. Da, dar ce înseamnă să desființezi Hamas? Căci Hamas înseamnă un grup de oameni cu teroriști pe care îi elimini și vin mereu alții! De ce? Fiindcă Hamas este și o ideologie! Or, cu ideologia este foarte greu să te lupți cu tancul Merkava și cu avionul F-35.', a spus Chirieac.

Dacă Israel va începe ofensiva terestră în Fâșia Gaza miercuri, atunci când Joe Biden va face o vizită în Tel Aviv, Bogdan Chirieac a spus:

'Nu! Nu poate să înceapă așa ceva deoarece lumea arabă va considera că America a dat acest ordin de invazie, chiar dacă cu toții știm că nu e adevărat, pentru că, până la urmă, nu comandă nimeni Israelului, o națiune mândră și puternică, însă ei vor profita și vor îndrepta ura și împotriva SUA. SUA nu doresc asta, cel puțin după episoadele din Irak și, mai ales, Afganistan. Ar fi un gest de inamiciție dacă Israel pornește invazia cu președintele Joe Biden la Tel Aviv sau la Ierusalim. Deci, nu. Probabil că Biden va pleca și, din acel moment, dacă este luată decizia de invazie, aceasta va avea loc! Însă, repet, dacă va mai avea loc invazia, în modul clasic, sau vor fi incursiuni punctuale, blocade și lovituri aeriene!', a mai spus analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la 'Știrile Dimineții' cu Mădălina Tanasă, Andrei Tomescu și Ana Iorga de la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel