Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO, a fost invitat la podcastul „Vin de-o poveste by Radu Țibulcă" unde a vorbit despre dezvoltarea anumitor regiuni ale României.
„Vreau să vă întreb despre oportunitățile pe care le vedeți pentru români și pentru România în toată această perioadă de reconstrucție în care interesul tuturor e ca România să fie o zonă solidă, aici, în zona de est a Europei.”, a spus Radu Țibulcă.
„Reconstrucția este doar o bucățică a unei noi realități economice care se va așeza și la estul României. Eu mă uit la dezvoltarea României cu interes, nu doar la ce se întâmplă în 6 luni sau într-un an, ci ce se întâmplă într-un deceniu, două. Asta e antrenamentul meu, să lucrez cu lucrurile mai strategice.
O dată, de două ori pe secol, e o șansă ca Republica Moldova să evadeze de sub surghiunul istoric la care a fost supusă fosta Basarabie și ce a mai rămas din ea în forma actuală a Republicii Moldova și Ucraina, Georgia, Balcanii.
Iașul pentru mine a făcut sacrificiul suprem la Unirea Principatelor, a abandonat deliberat. Cine era mai capitală Iașul sau Bucureștiul, pe vremea aceea? Iașul era ditamai capitala.
Pe lângă neputința noastră de a ne conecta provinciile și să trecem Carpații cu infrastructuri în toate direcțiile, și din sud, și din est, țări de la estul nostru vor fi ridicate economic prin reconstrucție și prin integrare europeană. Dacă vrem să ridicăm toată țară, cred că e o șansă pentru ce aș numi eu flancul estic al NATO care trece prin România. Pe unde trece flancul estic al NATO?
Trece prin nordul Transilvaniei care este la fel de puțin dezvoltat, cum este și zona de est a României, și o parte din sud. Granița noastră cu Ucraina este de la Satu Mare, Baia Mare și apoi trecem către Moldova, Suceava, Iași, Botoșani și apoi venim spre Dobrogea. Estul și nord-estul României, acest arc, dacă ne facem și noi lucrurile acasă și investim, ne pregătim pentru asta, vor ajunge in câțiva ani de zile să fie la un nivel comparabil de dezvoltare cu vestul României. Asta e o problemă veche a României.
Eu văd pentru Iași, Bacău – care devine un centru de aeronautică foarte interesant, se întâmplă foarte multe lucruri acolo, văd toată zona de Dunăre maritimă, Tulcea, Brăila, Galați, Constanța și Mangalia devenind niște motoare foarte solide de dezvoltare. Cred că e o șansă formidabilă să facem lucruri. Cred că se vor crea condiții.", a spus Mircea Geoană la podcastul „Vin de-o poveste by Radu Țibulcă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu