Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre indexarea pensiilor și a alocațiilor cu rata inflației, explicând care ar putea fi situația financiară a românilor în anul 2024.
Românii nu vor mai beneficia de voucherele în valoare de 1.400 de lei pentru energie în 2024. Totuși, avem majorări de pensii, de 13,8%, însemnând indexarea cu rata inflației. Pentru o pensie de 1785 de lei acești 13,8% înseamnă 246 de lei, adică 8 lei pe zi. Potrivit legii ar trebui ca și alocațiile să fie indexate cu rata inflației, adică să fie majorate cu 13,8%, iar pentru o alocație de 256 de lei această majorare ar însemna cu puțin peste 1 leu pe zi în plus la alocație. Adrian Negrescu, analist financiar, a vorbit la Antena 3 CNN despre aceste majorări, explicând că aceste sume infime nu îi va ajuta prea mult pe români, în contextul în care prețurile vor continua să crească și în 2024.
"De 8 lei speranțe, cam acesta este nivelul creșterilor de pensii, probabil și al alocațiilor, într-un context extrem de dificil pentru că prețurile în 2024 vor continua să crească. Faptul că se temperează inflația nu înseamnă că câștigurile noastre vor arăta mai bine.
Dimpotrivă, prețurile vor continua să crească, poate mai puțin decât în prezent, dar puterea noastră de cumpărare se va reduce, iar cei mai afectați de această situație sunt pensionarii care au pensii undeva până în 1.800-2.000 de lei, familiile cu 2-3 copii care au nevoie de aproape 2.000 de euro pe lună pentru a avea o viață decentă, cel puțin asta arată un nou studiu și persoanele singure care se descurcă cu greu cu chirii, cu rate, cu tot felul de probleme financiare pe care le va fi greu să le depășească în anul 2024", a spus Adrian Negrescu.
Cât despre majorarea salariului minim, Adrian Negrescu a spus: "Altfel spus a câștigat statul din toată această situație, cel puțin în construcții se vor aduna mai mulți bani la buget. Legat de creșterea salarială, mă uitam la niște studii recente care arată că cei mai mulți angajatori vor crește salariile cu cel mult 5-7% în condițiile în care de la 1 ianuarie cresc taxele, se triplează impozitul pentru micile întreprinderi, apare impozitul pe cifra de afaceri, crește TVA-ul la o grămadă de servicii și produse, astfel încât va fi greu să vedem câștiguri mai mari, mai ales în mediul privat. Da, există o criză a forței de muncă.
Companiile reușesc cu greu să își păstreze angajații, iar salariul va reprezenta în 2024, atenție, cred că și alături de bonurile de masă, principalele argumente care vor face diferența în a avea un angajat specializat, profesionist și a căuta în piață tot felul de oameni cu care să îți faci treaba. 181 de lei e nimic. Gândiți-vă cât te costă să te duci la magazin să îți faci cumpărăturile. 100 de lei, cum zicea Ciolacu, sunt acum 150 de lei, în condițiile în care prețurile au continuat să crească, iar în perspectiva sărbătorilor, așteptați-vă ca de sărbători prețurile să crească, se întâmplă în fiecare an, astfel încât pentru mulți români Crăciunul va fi la suta de grame, adică vor încerca să ia din bunătățile de Crăciun mai puțin decât în anii trecuți".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu