Previziunile FMI la nivel mondial indică un viitor dificil: Combinație neiertătoare de creștere scăzută și îndatorare ridicată

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Fondul Monetar Internațional și-a expus previziunile cu privire la economia globală.

Noile previziuni ale Fondului Monetar Internațional indică un viitor dificil pentru economia globală, marcat de o creștere slabă pe termen mediu, de escaladarea tensiunilor comerciale și de niveluri ridicate ale datoriei, a declarat joi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.

Georgieva a prezentat un tablou sumbru într-un discurs înainte de reuniunile anuale ale FMI și Băncii Mondiale de săptămâna viitoare, dar a afirmat că încă se pot face multe pentru a stimula creșterea, a reduce datoria și a construi o economie mai rezistentă.

Ea a avertizat cu privire la prețurile ridicate persistente care afectează în mod disproporționat persoanele sărace și la potențialul escaladării conflictului din Orientul Mijlociu de a destabiliza economiile regionale și piețele globale de mărfuri.

Georgieva și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la creșterea cheltuielilor militare, care afectează fondurile disponibile pentru alte priorități, inclusiv ajutorul pentru țările în curs de dezvoltare.

Protecționismul în creștere și restricțiile comerciale din ce în ce mai mari au fracturat economia globală, limitând creșterea comerțului și „turnând apă rece pe o economie mondială călduță”, a declarat Georgieva, care și-a început luna aceasta al doilea mandat de cinci ani.

„Nu sunt extrem de pesimistă pentru că, dacă ne uităm la traiectoria economiei mondiale, da, ne poate merge mai bine, dar ne poate merge și mult mai rău”, a precizat Georgieva în timpul unei discuții la sediul FMI înaintea reuniunilor de săptămâna viitoare.

Vești bune

Comerțul mondial nu mai este motorul de creștere care a fost odată, dar „nu a dat înapoi”.

Directorul FMI a spus că au existat unele vești bune, inclusiv retragerea inflației globale și o revenire în direcția stabilității prețurilor.

Statele Unite nu se află în recesiune, în ciuda începerii reducerilor ratelor Rezervei Federale care au declanșat recesiuni în ultimele trei cicluri ale ratelor dobânzilor, iar numărul șomerilor ar trebui să rămână relativ scăzut, a spus șefa FMI.

„Previziunile noastre indică o combinație neiertătoare de creștere scăzută și îndatorare ridicată - un viitor dificil”, a mai declarat Georgieva, subliniind previziunile economice mixte pentru principalii actori.

Creșterea Chinei încetinește, în timp ce creșterea Indiei accelerează; Statele Unite se descurcă „destul de bine”, dar Europa ar putea face mai bine, a declarat ea la evenimentul FMI.

Creșterea globală nu va fi suficientă pentru a eradica sărăcia în lume, pentru a crea numărul necesar de locuri de muncă sau pentru a genera veniturile fiscale necesare pentru plata datoriilor mari și pentru finanțarea investițiilor.

Scenariu sever

Datoria publică ridicată și în creștere a făcut ca perspectivele să fie și mai îngrijorătoare, a spus Georgieva, menționând că un scenariu advers „sever, dar plauzibil” ar putea crește datoria cu 20 de puncte procentuale din produsul intern brut peste previziunile actuale.

Acest lucru înseamnă că guvernele se vor confrunta cu alegeri chinuitoare cu privire la modul în care să cheltuiască fondurile prețioase, iar provocările sunt și mai mari în economiile de piață emergente.

Șefa FMI a mai spus că pentru a schimba cursul și a stimula creșterea economică țările trebuie să reducă datoriile, să își refacă rezervele pentru următorul șoc, să reducă cheltuielile și să sporească productivitatea.

Cooperarea globală a fost mai importantă ca niciodată, a menționat Georgieva, citând provocările comerciale actuale, încălzirea globală neașteptat de rapidă și creșterea rapidă a inteligenței artificiale, care necesită coduri etice și de reglementare globale.

„Așteptările mele sunt ca oamenii să plece de aici într-o oarecare măsură însuflețiți, într-o oarecare măsură mai speriați, sperăm că speriați pentru a-i determina să acționeze”, a conchis directorul Fondului Monetar Internațional, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel