Previziunile FMI: O generaţie de tineri care va suferi o viaţă întreagă din cauza şomajului. Suntem pe punctul de a intra într-o nouă criză

tineri
tineri

„Ne înfruntăm cu o perspectivă sumbră a unei generații pierdute de tineri, blestemată să sufere toată viața din cauza celor mai crunte efecte ale șomajului și condițiilor sociale foarte proaste”. Este avertismentul directorului general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, care asigură că dezechilibrele globale anterioare crizei încep din nou să apară.

Macroeconomia mondială și-a îmbunătățit perspectivele în ultimele luni, dar probleme cum ar fi nivelul ridicat al șomajului și al inflației pot reactiva protecționalismul comercial, blocarea economiei și revoltele sociale violente, avertizează FMI. Recuperarea a apărut în țările emergente, dar regiuni ca Europa și America de Nord încă suferă din cauza nivelului enorm al șomajului, iar situația poate să se agraveze: în următoarea decadă, numai 400 de milioane de tineri se vor incorpora pe piața muncii.

Război la orizont

Scumpirea alimentelor și a carburanților a lovit cu o forță incredibilă mai ales țările cele mai sărace, acesta fiind unul dintre motivele care stau la baza protestelor masive din Egipt și Tunisia. În plus, sunt semnale că următoarea revoltă se va petrece în Maroc.

Deficitele bugetare au explodat și ele în ultimul timp în țările dezvoltate în ultimele luni, ceea ce a determinat agenția  Standard & Poor's să scadă calificarea Japoniei și agenția Moody's să avertizeze că este posibil să dea un pronostic negativ pentru SUA.

„Creșterea în marile economii cu mari datorii externe, cum ar fi SUA, este impulsionată de consum. Iar creșterea în economii ca cea a Chinei sau Germaniei încă mai este menținută de exporturi”, a explicat Strauss-Kahn. „Cu cât tensiunile între țări vor crește, cu atât mai mult vom asista la un protecționism comercial și financiar. Și cu cât tensiunile din cadrul aceleiași țări vor crește, cu atât mai mult vom asista la o instabilitate socială și politică, inclusiv revolte sau chiar războaie civile”, a adăugat oficialul FMI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel