Prezență civilă a NATO în Ucraina. Alianța va trimite un emisar special la Kiev

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

NATO va trimite la Kiev un emisar special.

Un purtător de cuvânt al NATO a declarat pentru agenția DPA, citată de Agerpres, că statele membre ale Alianței au decis să trimită un emisar special la Kiev, extinzând astfel prezenţa civilă a NATO în Ucraina.

Misiunea oficialității aliată de rang înalt va fi de a coordona sprijinul politic şi practic al Alianţei în teren în contextul în care Ucraina continuă să se apere de invazia rusă pe scară largă, lansată în februarie 2022.

Decizia a fost luată înainte summitului NATO de la Washington din 9-11 iulie. În cadrul summitului, care se va desfășura la Wiesbaden, în Germania, ţările aliate urmează să adopte oficial un plan pentru coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina, pentru prima dată în cadrul unei misiuni oficiale intitulate NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU). 

Nu este clar cine va fi emisarul special al NATO la Kiev. Purtătorul de cuvânt citat a precizat că detalii suplimentare urmează să fie prezentate după selecţia oficială.

Grupul de contact pentru Ucraina

De aproape un deceniu NATO este reprezentată oficială la Kiev, inclusiv printr-un birou de legătură şi printr-un centru de informare şi documentare care există de la finalul anilor 1990.

Statele membre ale NATO, până în prezent, și-au coordonat ajutorul militar prin Grupul de contact pentru Ucraina, condus de SUA, nu prin intermediul Alianţei. Poziţia NATO este că organizaţia nu este parte a conflictului între Rusia şi Ucraina.

O posibilă revenire a fostului președinte Donald Trump la Casa Albă a stârnit îngrijorări în rândul aliaților europeni dat fiind faptul că Grupul de contact se bazează pe coordonarea SUA. Aliații europeni pun sub semnul întrebării disponibilitatea lui Trump de a susţine eforturile de război ale Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel