Prezența jurnaliștilor italieni pe frontul din Kursk a produs iritare la Moscova. Cât a avansat Ucraina în interiorul Rusiei

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Federația Rusă a convocat-o pe ambasadoarea Italiei la Moscova, după ce jurnaliștii italieni au mers pe frontul din Kursk.

Ministerul rus de Externe a convocat-o vineri pe ambasadoarea Italiei la Moscova pentru a-i transmite un protest oficial faţă de prezenţa unei echipe a postului italian RAI într-o zonă din regiunea rusă Kursk ocupată de armata ucraineană în ofensiva surpriză lansată pe 6 august, transmite AFP și Agerpres.

"Ambasadoarea a primit un protest puternic faţă de acţiunile unei echipe de filmare a radio-televiziunii publice RAI, care a intrat ilegal în Rusia pentru a acoperi atacul terorist criminal al soldaţilor ucraineni împotriva regiunii Kursk", a indicat diplomaţia rusă într-un comunicat de presă.

Doi jurnalişti italieni ai postului RAI, Stefania Battistini şi Simone Traini, au realizat un reportaj, difuzat săptămâna aceasta, cu armata ucraineană în oraşul rusesc Sudja, situat la aproximativ zece kilometri de graniţa cu Ucraina şi pe care Kievul susţine că l-a cucerit în totalitate.

Potrivit diplomaţiei ruse, cei doi reporteri cad astfel sub incidenţa codului penal rus şi ar putea fi urmăriţi penal.

În replică, ambasadoarea Italiei a apărat munca "independentă" a jurnaliştilor de pe teren, a transmis Ministerul de Externe de la Roma.

"Ambasadoarea Cecilia Piccioni a explicat că RAI şi în special echipele editoriale îşi desfăşoară activităţile într-o manieră complet autonomă şi independentă", a spus un purtător de cuvânt al diplomaţiei italiene.

Ucraina susține că înaintează în Kursk

Armata ucraineană a susţinut vineri că a continuat să înainteze cu 1-3 kilometri în unele zone ale provinciei ruse de graniţă Kursk, unde armata rusă a semnalat distrugerea de către trupele ucrainene de la distanţă a unui pod peste râul Seim în districtul Gluşovksi, acţiune ce împiedică evacuarea populaţiei şi prefigurează o posibilă ofensivă ucraineană în acea zonă, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

"Trupele grupului de atac (care acţionează în Kursk) continuă lupta şi au avansat în anumite sectoare între 1 şi 3 kilometri", a spus comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, într-o discuţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, din care acesta din urmă a publicat imagini.

Generalul Sîrski mai vorbeşte despre lupte în zona localităţii ruse Malaia Loknia, situată la circa 11,5 kilometri de graniţă, şi îşi exprimă speranţa că în bătălia de acolo trupele sale vor putea captura "mulţi prizonieri" ruşi.

Cât despre frontul din estului Ucrainei, unde trupele ruse sunt cele care înaintează şi se apropie de oraşele strategice Pokrovsk şi Kramatorsk, generalul ucrainean menţionează "lupte intense".

"Operaţiunea din regiunea Kursk - ne consolidăm poziţiile şi completăm "fondul de schimb" pentru Ucraina", scrie Zelenski într-o postare pe platforma X, sugerând o posibilă idee a sa de a încerca să folosească teritoriul rus ocupat acum de Ucraina ca monedă de schimb pentru teritoriul ucrainean ocupat de Rusia.

După luni la rând în care a pierdut teren în faţa trupelor ruse pe frontul din estul Ucrainei, armata ucraineană a pornit pe 6 august în mod neaşteptat o ofensivă mecanizată peste graniţă în regiunea Kursk, luând pe nepregătite armata rusă slab desfăşurată în acea zonă, unde aceasta avea unităţi alcătuite în special din tineri recruţi fără experienţă de luptă şi dintre care unii au fost luaţi rapid prizonieri de trupele ucrainene bine antrenate şi aparent pregătite minuţios pentru această operaţiune. Potrivit oficialilor ucraineni, sute de militari ruşi au fost luaţi prizonieri până în prezent în provincia Kursk.

Armata ucraineană afirmă că ocupat acolo deja peste 80 de localităţi şi o suprafaţă de peste 1.150 de kilometri pătraţi, un bilanţ exagerat în opinia comentatorilor militari independenţi, care estimează că cifrele reale ar fi undeva aproximativ la jumătate. Potrivit bloggerilor militari ruşi, armata ucraineană acţionează dispersat cu grupuri mobile de recunoaştere şi sabotaj, iar nu toate zonele din Kursk unde sunt prezente trupele ucrainene se află efectiv sub controlul acestora.

Un purtător de cuvânt militar rus a declarat vineri că armata ucraineană a distrus de la distanţă un pod peste râul Seim, împiedicând astfel parţial evacuarea populaţiei din districtul Gluşovski, situat în partea de vest a provinciei Kursk.

Analiştii militari ruşi estimează că distrugerea acelui pod, efectuată aparent cu rachete americane HIMARS, face parte din pregătirea unei ofensive ucrainene terestre în districtul Gluşovski, unde autorităţile ruse au anunţat joi evacuarea obligatorie a populaţiei. Între timp a fost lovit încă un pod în aceeaşi zonă, potrivit canalului Baza de pe Telegram.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel