La ora 13.00, diferenţa la urne între persoanele din mediul urban şi cel rural era de aproximativ 300.000.
Astfel, conform AEP, până la ora 13:00 au ieşit la urne 1,5 milioane de români din mediul urban şi doar 1,1, milioane de oameni din sectorul rural.
Explicaţia a fost oferită în 2016, la precedentele alegeri parlamentare, de politologul Cristian Pîrvulescu.
"Situația de astăzi reprezintă o revenire la normal pentru că, începând cu scrutinul din 28 noiembrie 2004, votul în mediul rural a fost unul forțat. În ciuda faptului că, după anul 2000, populația în mediul rural a scăzut, majoritatea celor plecați în străinătate provenind din acet mediu, prezența la urne a celor din rural a fost constant mai mare decât cea din urban. Cum se explică asta? Prin capacitatea primarilor de a scoate oamenii la vot, prin faptul că alegerile erau puțin observate, deci se petreceau și abuzuri.
În ultimii ani însă s-au produs câteva modificări esențiale: se scanează cărțile de identitate, este supravegheat video procesul de după închiderea urnelor. De aici și reticența primarilor, care oricâte presiuni ar face conducerea centrală de partid nu vor să riște sancțiuni.", spunea Cristian Pîrvulescu la acea dată, iar explicaţia este validă şi astăzi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News