Prezența în urban a depășit-o pe cea din rural pe tot parcursul zilei de vot la alegerile prezidențiale. Diferența trecuse de 1 milion de votanți, la ora 16. Doi sociologi oferă explicații diferite pentru această situație.
Sociologul Mirel Palada spune că în acest an primarii au mobilizat mai puțini oameni din zona rurală. Votul de rețea, pe care îl activează partidele mari, cu mulți primari și consilieri, cu structură în teritoriu, n-a mai funcționat, crede Palada. ”Nu putem afirma cu certitudine că unii ar fi trădat, dar se vede o mai slabă mobilizare”, susține sociologul. Divergențele interne și fragmentarea scenei politice ar fi făcut ca rețeaua de partid să nu mai funcționeze cu aceeași eficiență ca la alegerile precedente. În această ecuație, au de suferit candidații sprijiniți de partidele tradiționale: Iohannis, Dăncilă, Kelemen Hunor, în județele Harghita și Covasna, și sunt avantajați candidații care nu beneficiază de sprijinul unor organizații puternice de partid.
Politologul Alfed Bulai crede că diferența, cele 1 milion de voturi, se află în Diaspora sau pe listele suplimentare. ”Satele s-au golit, fie pentru că pleacă oamenii la muncă în străinătate, fie pentru că se duc spre orașele mari, unde sunt mai multe oportunități de angajare, spune Bulai. Diferența s-a văzut și la alte alegeri, acum este mai accentuată pentru că au plecat tot mai mulți tineri din rural, iar la cealaltă extremă de vârstă a dispărut, fizic, o parte dintre alegători”. Dacă această ipoteză este cea corectă, impactul votului ”de seară” ar fi prea mic pentru a schimba ordinea candidaților care își dispută primele două locuri, adică Barna nu ar putea recupera avantajul pe care îl are Dăncilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci