Sociologul Marius Pieleanu a declarat, pentru DC News, că nu este surprins de prezența la vot de la referendum 2018, având în vedere interesul pentru tema propusă și a estimat ce se va întâmpla până la închiderea urnelor
Profesorul ne-a spus sunt mici șanse ca referendumul să treacă.
"Șansele ca acest referendum să fie validat, până la închiderea votului, sunt aproape de zero. În mod evident va fi un eșec pentru Coaliția pentru Familie, inițiatorii acestui demers. Să sperăm că măcar cei care au semnat această petiție, adică cele trei milioane de persoane, vor veni la vot, pentru că altfel ar fi chiar jenant, o catastrofă. Aici vedem teama partidelor de a se implica sau poate o anumită strategie politică, pentru că în mod evident PSD-ul nu a turat motoarele. Eu cunosc rețeaua lor electorală și nu au făcut niciun efort pentru a o activa. PNL-ul a avut o prezență foarte discretă", a declarat Pieleanu pentru DC News.
Motivele potențialului eșec
"Motive pentru aceste procente mici sunt lipsa de interes a populației față de o astfel de temă, proasta comunicare a temei. Au venit la vot mai mulți din mediul urban decât din rural, ceea ce e o inversare de paradigmă. Apoi, participarea destul de însemnată a diasporei este un lucru curios și de studiat. Cert este că dacă nu comunici tema suficient de bine și nu sondezi dacă tema este de interes, nu ieși cu ea la vot. Riscăm să ducem insăși ideea de referendum în banal. Referendumul este chiar o instituție politică prin care se iau cele mai importante decizii într-o țară. Homosexualii și heterosexualii există pe acest Pământ de milenii fără să fie nevoie să se stabilească o formă juridică de conviețuire", a mai spus sociologul.
Procentul va depăși greu 20%
"Ca sociolog, din punctul meu de vedere, pe datele la care eu am avut acces, eu nu am identificat că homosexualitatea ca fiind o problemă socială care afectează marea majoritate a acestei țări. Este o problemă minoră în sensul în care unii se raportează cu mai multă sau mai puțină toleranță la homosexuali, dar nu este o problemă socială. Sărăcia, delicvența, corupția sunt probleme sociale în România, homosexualitatea nu. Eu nu sunt suprins de aceaste procente. Nici noi nu am exagerat cu estimările că am spus că vor fi 30, 31%, dar se pare că și noi am greșit, că va fi cu 10% mai mic", a adăugat Pieleanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu