Prezidenţiale, turul II, Iohannis vs Dăncilă. Elena Cristian: Klaus Iohannis trebuie să schimbe mesajul. Votanţii USR pot lipsi de la vot

Jurnalista Elena Cristian, redactor şef DC BUSINESS, a analizat şansele pe care le au cei doi candidaţi din turul II al alegerilor prezidenţiale, Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis, dar a vorbit şi despre modul în care trebuie dusă campania în următoarele două săptămâni. 

"La cald, după ce avem rezultatele aproape finale, pot spune că diferenţa dintre cei doi candidaţi care se vor bate în turul II nu este aşa mare cum reieşea din sondaje sau cum se aşteptau partidele. Viorica Dăncilă este destul de aproape de scorul partidului, iar Dan Barna nu a luat mai mult decât era prevăzut în toate sondajele de opinie. Nu ştiu de unde supărarea asta, Dan Barna nu era cotat cu şanse mari să intre în turul II, nu ştiu de unde se aşteptau ca lucrurile să se întâmple cu totul altfel. Dan Barna a fost pe locul III, chiar IV la un moment dat, în unele sondaje Mircea Diaconu era peste Dan Barna şi aproape de Viorica Dăncilă. 

În ceea ce priveşte profilul de candidat, trebuie să ne uităm la ce s-a întâmplat pe dreapta politică. Aici oferta a fost destul de mare, electoratul de dreapta a avut de unde alege mai mult decât cel de stânga şi atunci scopul lui Klaus Iohannis a fost să ia votanţi de la Viorica Dăncilă, a şi reuşit în mare măsură", a declarat Elena Cristian la România TV. 

Klaus Iohannis, schimbare de mesaj

"Dacă ne uităm la discursul dlui Iohannis de aseară, de la ora 21,00, vom vedea că i-a curtat din prima pe votanţii USR. S-a simţit. Este clar că îşi doreşte ca aceşti votanţi să vină de partea sa, dar va avea de luptat pentru asta. Votanţii USR sunt supăraţi pe campania lui Klaus Iohannis împotriva candidatului pe care îl susţineau şi este necesar ca acesta să îşi regândească cu totul campania electorală, pentru că dacă nu iese la dezbateri, tace în continuare şi doar critică PSD-ul şi tot ce a făcut fostul Guvern al României nu cred că va avea şanse mari să îi convingă pe acei oameni. Diferenţa mi se pare mică, poate aduce surprize în turul II, nu cred că va fi un scor de 80 - 20, cum se discută pe reţelele de socializare. Eu cred că se joacă şi depinde de cum se vor aşeza partidele şi de ce se va întâmpla în aceste două săptămâni", a mai spus jurnalista. 

Cum se împart voturile celorlalţi candidaţi

"Domnul Diaconu este clar că a rupt de la PSD, nu a luat procente de la Klaus Iohannis. SIgur PNL se aştepta ca dl Iohannis să aibă undeva la 50 la sută şi să convingă astfel electoratul că nimeni nu are vreo şansă. Ori acest scor le dă un uşor disconfort, deci este clar că trebuie regândită campania. În ceea ce priveşte electoratul USR, problema se pune altfel. Va fi acea parte nemulţumită de cum s-a prezentat USR la aceste alegeri, să nu uităm că au luat mult sub scorul de la europarlamentare, şi este de aşteptat ca o bună parte dintre cei care l-au votat pe Dan Barna să nu poată fi atraşi nici spre VIorica Dăncilă, nici spre Klaus Iohannis. Vorbim despre electoratul PMP, un electorat important care nu este de dreapta, care nu îl iubeşte pe Klaus Iohannis. Vorbim de candidaţii mici, care au luat 1-2 la sută, procente importante care se pot aduna", a conchis Elena Cristian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel