Pride Timișoara 2021. Asociația Identity.Education: Ni s-a dorit moarte, am fost goniți din țară, din propriul oraș

Fotografie creată de Polina Tankilevitch, de la Pexels
Fotografie creată de Polina Tankilevitch, de la Pexels

 

O nouă ediție a Pride TM, primul festival dedicat comunității LGBTI+ din Timișoara, organizat de Asociația Identity.Education, are loc până pe 14 august. 

 

Pride TM celebrează diversitatea și identitatea comunității LGBTI+, dar și 20 de ani de la abrogarea Articolului 200 din Codul Penal. 

În 1968 apărea în Codul Penal Articolul 200. În mod paradoxal, articolul 200 a fost prima lege românească prin care homosexualitatea a fost recunoscută în mod direct, însă în același timp, nu doar interzisă, dar pedepsită cu închisoarea între unu și cinci ani.

Astfel, sunteți invitați la Pride TM, festivalul care celebrează prin 8 evenimente diverse, comunitatea LGBTI+ în toate formele ei 

„Comunitatea LGBTI+ a trecut prin decenii de tortură, abuzuri și arestări, abuzuri care au continuat și după revoluția din 1989. În 2001 articolul a fost abrogat, dar România este în continuare un spațiu nesigur pentru comunitatea LGBTI+. N-avem voie să uităm. Însă, ne bucurăm că acum avem privilegiul, comparativ cu generațiile trecute, de a ne construi cu mândrie, spații în care comunitatea să se simtă în siguranță, Pride TM, fiind cu brio un astfel de spațiu.”  Deea Răduleascu, fondatorx Identity.Education 

Identity.Education, din 2018, este o platformă pentru evenimente culturale, artistice și educaționale care să promoveze respectul reciproc și să combată discriminarea și stereotipurile care marginalizează comunitatea LGBTI+. 

Proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Proiectul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.

Mesajul asociației după ce a anunțat evenimentul:

”Suntem în mijlocul Pride TM, iar reacțiile au început să apară, una câte una, încă de vineri. Le-am urmărit, nu le-am ignorat. E greu să ignori un val de ură, de care oricât de mult ai vrea să fugi, te lovește cumva; fix în măduva oaselor. Ni s-a dorit moarte, am fost jigniți cu cele mai acerbe expresii românești, am fost goniți din țară, din propriul oraș, ni s-a zis ce să facem: “stați acasă la voi”, “ascundeți-vă, să nu vă vedem!”, „fiți cum vrem noi să fiți, că altfel nu sunteți!”. Existența și identitatea noastră a fost, din nou – un deja-vu, aproape ca în 2018 și dureros de asemănător cu dezbaterile din jurul Articolului 200 – dezbătută necruțător de oameni fără răbdarea de a se întreba „de unde vine ura mea?”. Noi chiar ne întrebăm, cum se simte ura? Pentru noi, ura nu e justificată de Dumnezeu. Sute de articole de presă, ajunse la peste 1/19 români au pictat cu negru news feed-urile de Facebook; care mai de care mai avide de reach și engagement. Le-am citit. Pe toate. Le-am văzut. Pe toate.

Fiecare cuvânt a ajuns și pe ecranele noastre. Toate. Ura voastră a ajuns la noi. Toată. Dar noi nu plecăm. Nu plecăm nicăieri. Suntem aici și suntem aici să nu ne mai ascundem, să nu ne mai fie rușine. Pe lângă toată ura revărsată prin cuvinte mai pompoase decât altele (e un mic apropo, da), am văzut și susținere de la cetățeni din Timișoara, de la presa locală (cu siguranță nu toată), de la presa națională (cu siguranță nu toată). Printre injurii și amenințări, care mai de care mai creative, erau și chestionări ale urii, erau și mesaje de susținere, erau și oameni care puneau la îndoială valul de ură și se gândeau la valorile pe care un “popor creștin” le pretinde. Pride TM este organizat de o mână de oameni. Tineri, elevi, studenți, ONG-iști, corporatiști, artiști, oameni, toți absolut minunați. Persoane care au obosit, dar care dincolo de orice, învață reziliență și învață să iubească, paradoxal, mai mult. Noi o să continuăm să organizăm evenimente cu și despre comunitatea noastră, în pofida obstacolelor pe care vreți să ni le puneți. Suntem aici până pe 14 august, o să fim și în 2022, și în 2023 și tot așa. În continuare o să ne exprimăm prin artă, prin mișcare, prin cuvinte și voci care nu o să se oprească niciodată din cerut drepturile și spațiile sigure care ni se cuvin. Iar dincolo de orice, noi suntem bine. Nu ne-ați întrebat, dar vă spunem oricum. Suntem bine”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel