Un nou sfânt ar putea apărea în Calendarul Creștin Ortodox Român.
Publicitate
Pe data de 7 august s-au împlinit 81 de ani de când Părintele Alexandru Baltaga a plecat la Ceruri ca mucenic, la vârsta de 80 de ani. Din dragostea nutrită față de Dumnezeu și de Sfânta Treime, acesta a suportat chinurile din lagăr și torturile aplicate de torționarii acelei vremi.
În anul 1917, care a măcinat Europa prin Revoluții și noi curente de gândire, preotul Alexandru Baltaga era singurul reprezentant al Bisericii din Sfatul Țării, la momentul votării Unirii Basarabiei cu România.
Alexandru Baltaga s-a născut la data de 14 aprilie 1861, în comuna Lozova, județul Lăpușna, unde actualmente se află raionul Strășeni, aproape de Chișinău. Dragostea pentru Dumnezeu i-a fost inspirată în familie, tatăl său fiind preotul Ștefan Baltaga, slujitor la Biserica Sf. Nicolae din satul Lozova. Mama sa, Elena Prohorievna, și-a dovedit devotamentul prin educația creștinească pe care i-o oferise fiului său, informează Basilica.ro.
Alexandru Baltaga a urmat școala parohială din Lozova, apoi Seminarul Teologic de 10 clase din Chișinău. După terminarea studiilor, se angajează ca pedagog la Școala Spirituală de băieți din Chișinău. A slujit la biserica Sf. Alexandru Nevski, din Călărași-sat, pe teritoriul Republicii Moldova de azi. Între 1903 și 1925 a fost Președintele Congresului Eparhial.
Chiar dacă torturile și interogatoriile erau greu de suportat, Părintele Alexandru Baltaga nu s-a dezis de credința sa în Dumnezeu și în țară. Mai jos este redat unul dintre interogatoriile la care a fost supus, fiind anchetat la acel moment de Cerepanov, anchetator superior al secției anchetă a NKVD RSSM, locotenent inferior al Securității de Stat:
”– Sunteți acuzat că, în anul 1918, fiind ostil Rusiei Sovietice, ați votat dezlipirea Basarabiei de Rusia și unirea ei cu România. Recunoașteți acest lucru?
– Da, recunosc. Eu, Baltaga, într-adevăr am fost adversar al revoluției și, pentru a o evita, am votat unirea.
– Care au fost motivele pentru care preoțimea în general dar și Dvs. ați votat unirea cu România?
– Mie, basarabeanului naționalist, ca nimănui altui îmi sunt cunoscute faptele de atitudine ingrată a arhiereilor ruși Pavel, Serafim ş.a. față de preoțimea basarabeană. Prelații înalți ai bisericii din fosta Rusie au interzis ca în școlile din Basarabia să se predea în limba moldovenească, obligând ca și slujba religioasă să se țină la fel în limba rusă. Toate aceste fapte au stârnit nemulțămiri între preoțimea basarabeană față de biserica rusă și Rusia în general”, scrie Agenția de Presă a Bisericii Ortodoxe Române Basilica.
Vezi această postare pe Instagram
Catolici din România ar putea avea un nou sfânt în calendar. Părintele Dumitru Matei, considerat în timpul vieții un apostol al săracilor, i-a ajutat pe sărmani și pe bolnavi, dar a sfârșit în mod tragic la Penitenciarul Jilava, împușcat de comuniști. Preotul a slujit aproape 10 ani la Iași, relatează PRO TV.
La finalul lunii decembrie au venit aprobările necesare de la Vatican, iar acum la catedrala Sfânta Fecioară Maria din Iași, a început prima faza a procesului de beatificare și canonizare a părintelui Dumitru Matei. Primul pas a fost constituirea comisiei de cercetare cu privire la viața și moartea sa. Asta prevede că zeci de preoți și credincioși vor strânge mărturii. Citește continuarea articolului AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu