Prim-ministrul din Bangladesh, Sheikh Hasina, demisionează și părăsește țara. Se va forma un guvern interimar

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Prim-ministrul Bangladeshului, Sheikh Hasina, a demisionat luni și a fugit din țară, au declarat mai multe surse, în contextul în care violențele s-au intensificat, devenind unele dintre cele mai grave incidente din istoria națiunii sud-asiatice de peste cinci decenii.

Șeful armatei, generalul Waker-Us-Zaman, a anunțat într-un discurs televizat că Hasina, în vârstă de 76 de ani, a părăsit țara și că se va forma un guvern interimar. Potrivit rapoartelor media, ea ar fi plecat cu un elicopter militar împreună cu sora sa și s-ar îndrepta spre India. Postul de televiziune CNN News 18 a informat că Hasina a aterizat în Agartala, capitala statului Tripura din nord-estul Indiei.

Imaginile de la televizor au arătat mii de oameni ieșind pe străzile capitalei Dhaka, sărbătorind și scandând sloganuri. Mii de persoane au luat cu asalt reședința oficială a lui Hasina, „Ganabhaban”, scandând sloganuri, ridicând pumnii și făcând semne de victorie.

În unele imagini se pot observa mulțimi în sălile de primire ale reședinței, iar unii oameni pot fi văzuți luând televizoare, scaune și mese din ceea ce era una dintre cele mai bine păzite clădiri din țară. „A fugit din țară, a fugit din țară,” strigau unii protestatari.                                                                                                                                                                                              

În Dhaka, manifestanții s-au urcat și pe o statuie a liderului independenței, Sheikh Mujibur Rahman, tatăl lui Hasina, și au început să cioplească capul statuii cu un topor, conform imaginilor difuzate.

Luni, activiștii studenți au cerut un marș spre capitala Dhaka, sfidând o interdicție de circulație la nivel național, pentru a cere demisia lui Hasina, la o zi după ciocnirile mortale care au dus la moartea a aproape 100 de persoane în întreaga țară. Luna trecută, aproximativ 150 de persoane au fost ucise în timpul protestelor.

Luni, cel puțin șase persoane au fost ucise în ciocniri între poliție și protestatari în zonele Jatrabari și Colegiul Medical Dhaka, a raportat ziarul Daily Star. Reuters nu a putut verifica imediat acest raport.

Bangladeshul a fost cuprins de proteste și violențe care au început luna trecută, după ce grupurile de studenți au cerut eliminarea unui sistem de cote controversat pentru locurile de muncă guvernamentale. Aceste proteste s-au transformat într-o campanie care solicita demiterea lui Hasina, care a câștigat un al patrulea mandat consecutiv în ianuarie, într-o alegere boicotată de opoziție.                                                                              

Sheikh Hasina este o politiciană din Bangladesh care a ocupat funcția de prim-ministru al țării în mai multe mandate, fiind una dintre cele mai influente figuri politice din Bangladesh. Născută la 28 septembrie 1947, Hasina este fiica lui Sheikh Mujibur Rahman, fondatorul și primul președinte al Bangladeshului, cunoscut ca Părintele Națiunii.

Sheikh Hasina a fost adesea văzută ca o figură controversată, dar influentă, care a jucat un rol central în tranziția Bangladeshului către o economie mai robustă. Totuși, stilul său autoritar de conducere și acuzațiile de corupție și abuz de putere au generat critici atât în țară, cât și pe plan internațional. Deși a adus stabilitate și creștere economică, provocările democratice și drepturile omului au rămas probleme care au persistat în timpul mandatului său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel