Prim-ministrul din Kosovo avertizează asupra pregătirilor pentru noi atacuri susținute de Serbia

Prim-ministrul din Kosovo avertizează asupra pregătirilor pentru noi atacuri susținute de Serbia
Prim-ministrul din Kosovo avertizează asupra pregătirilor pentru noi atacuri susținute de Serbia

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a declarat sâmbătă că bărbați înarmați susținuți de agenți de securitate sârbi sunt antrenați pentru a lansa noi atacuri în țara sa după un asalt din septembrie soldat cu patru morți. Serbia a negat existența unei astfel de conspirații.

La 24 septembrie, un grup de 80 de bărbați înarmați a atacat poliția din Kosovo în satul liniștit Banjska, în apropiere de granița cu Serbia, lăsând un polițist și trei atacatori morți, potrivit Reuters.

La o conferință de presă, Kurti a declarat că Milan Radoicic, un important politician sârb din Kosovo care a recunoscut participarea la confruntarea armată din septembrie, plănuiește noi atacuri.

"El continuă acum pregătirile pentru alte atacuri în țara noastră... are întâlniri regulate cu oficiali de rang înalt din cadrul serviciului secret sârb, BIA."

Petar Petkovic, șeful biroului guvernamental sârb pentru Kosovo, a afirmat că acuzația lui Kurti este falsă.

"Este o minciună absolută că Belgradul pregătește un atac", a declarat el într-un comunicat.

Procuratura din Kosovo a emis mandate de arestare pentru Radoicic și alți 30 de indivizi presupuși că se află ascunși în Serbia, care a respins acuzațiile anterioare din partea Kosovo că ar furniza sprijin financiar și practic lui Radoicic și grupului său.

Kosovo, cu o majoritate etnică albaneză, a declarat independența față de Serbia în 2008 după o insurecție de gherilă și o intervenție NATO în 1999.

Aproximativ cinci la sută din populație sunt sârbi etnici, jumătate dintre aceștia locuind în nord și refuzând să recunoască independența Kosovo, considerând Belgradul drept capitala lor. Aceștia au avut deseori conflicte cu poliția din Kosovo și cu forțele internaționale de menținere a păcii.

NATO a trimis 1.000 de trupe suplimentare în regiune, aducând prezența sa la 4.500 de trupe de menținere a păcii din 27 de țări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel