Prim-ministrului Justin Trudeau i se cere să-și prezinte scuzele copiilor migranți britanici care au suferit de „rușine și izolare” în Canada

Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES

Militanții grupului Home Children Canada au depus o petiție prin care îi cer lui Justin Trudeau să urmeze exemplul Regatului Unit și al Australiei în emiterea unor scuze oficiale pentru copiii migranți, lucru la care guvernul canadian s-a abținut.

Este cea mai recentă mișcare a militanților care cer scuze oficiale pentru tratamentul suferit de tinerii transportați în Canada în secolele al XIX-lea și al XX-lea.

Petiția, inițiată de grupul Home Children Canada, afirmă că copiii migranți au fost supuși abuzului și stigmatizării și că mulți au murit „rușinați de istoria lor și lipsiți de familia lor”.

Aproximativ 115.000 de tineri, așa-numiții British Home Children, au fost expediați în Canada din Marea Britanie între 1869 și 1948.

În mod obișnuit, erau folosiți ca forță de muncă ieftină și puși la muncă la ferme sau ca servitori domestici, fiind suprasolicitați și maltratați.

Au fost transferați din casele de orfani din Marea Britanie, dar militanții pentru Home Children spun că mulți erau doar rezidenți temporari ai orfelinatelor și aveau familii care nu știau că au făcut călătoria în Canada.

Acum, acei militanți au depus o petiție prin care îi cer lui Justin Trudeau să urmeze exemplul Regatului Unit și al Australiei în emiterea unor scuze oficiale, lucru la care guvernul canadian s-a abținut.

Camerei Comunelor din Canada a evaluat petiția, unde se afirmă: „Copiii de acasă/copii migranți au fost, ca urmare a sistemului, împinși în circumstanțe personale dificile și nepotrivite, exacerbate de convingerea că nu erau doriți de părinți și, ca urmare, le era interzis accesul la frați și/sau alte rude. Facem apel la prim-ministru să-și ceară scuze sincere față de Home Children/copii migranți care au suferit în rușine și izolare, celor care au murit în timp ce le era rușine de istoria lor, lipsiți de familia lor, supraviețuitorilor în vârstă împovărați de trecutul lor și descendenților ce se confruntă cu impactul intergenerațional al unui sistem care le-a maltratat și separat familiile.”

Guvernele Marii Britanii și australiene și-au cerut scuze oficiale pentru rolul lor în schemele de migrație pentru copii

Unul dintre ultimii copii britanici care au supraviețuit, George Beardshaw, susține campania pentru scuze.

Într-un interviu acordat Sky News în septembrie 2023, George, în vârstă de 100 de ani, a spus: „Oamenii au crezut că Marea Britanie trimite o parte din gunoaie de pe străzile Londrei, toți credeau că suntem hoți. Unii au murit străpunși de furci. Unii dormeau în hambar cu vitele."

Guvernele Marii Britanii și australiene și-au cerut scuze oficiale pentru rolul lor în schemele de migrație pentru copii.

În 2017, Camera Comunelor din Canada a adoptat o moțiune de scuze, dar nu a existat nici una din partea guvernului.

În septembrie 2023, Sky News l-a întrebat pe Trudeau dacă guvernul său datorează scuze pentru British Home Children. Nu a adresat întrebarea, spunând doar: „Ma bucur să vă văd”.

Ca răspuns la cea mai recentă petiție, guvernul canadian a declarat pentru Sky News: „Guvernul Canadei s-a angajat să păstreze în viață memoria copiilor britanici, astfel încât să putem învăța cu toții din greșelile trecute. Așa cum a fost adoptat de Camera Comunelor în februarie 2018, guvernul Canadei sprijină desemnarea zilei de 28 septembrie drept British Home Child Day, pentru a crește gradul de conștientizare și a asigura recunoașterea numeroaselor contribuții pe care copiii britanici le-au adus Canadei. Guvernul a sprijinit o serie de inițiative de informare, comemorative și educaționale pentru a recunoaște experiența copiilor britanici. Acestea includ desemnarea experienței de imigrare a foștilor copii ca un eveniment istoric național și înființarea unei plăci comemorative pe locul unei foste case de primire din Stratford, Ontario”, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel