Gheorghe Piperea a dezvăluit, pentru DCNews, care va fi marea schimbare din 2019 după ce programul "Prima Casă" va deveni doar o amintire.
Gheorghe Piperea susține că în viitorul apropiat cumpărarea locuințelor se va opri brusc odată cu reducerea gradului maxim de îndatorare. "Banca Națională a României a anunțat că reduce gradul maxim de îndatorare pe fiecare persoană în parte și e o reducere foarte drastică la creditele în valută, de 20% din venit, asta înseamnă că de la 1 ianuarie, cei care mai iau credite trebuie să aibă un maxim de 20 de euro la 100 de euro din venituri pe care o alocă creditului și 40 de lei din 100 de lei la creditele în lei. Altfel nu te mai califici. Asta va duce la recul foarte puternic, cel puțin în prima parte a anului 2019. E un efect de domino, când începe să strănute creditul de retail, face febră de 40 de grade creditul comercial", a declarat Piperea pentru DC News.
Va fi cel mai important eveniment economic al anului 2019
Renumitul avocat susține că, foarte curând, în România se va ajunge, la fel ca în țările civilizate din Europa, ca familiile să trăiască o viață plătind chirie pentru locuinețele în care stau."Acest lucru este normal și nu ar trebui să provoace temere nimănui pentru că numai în România se întâmplă ca 94% din construcțiile cu destinație de locuință să fie în proprietatea oamenilor. Dar este o iluzie că este în proprietatea lor pentru că sunt ipotecate la bănci. Nicăieri în Europa nu se întâmplă ca mai mult de 50% din populație să fie proprietar pe apartamente. Necesitățile locative acolo sunt asigurate în parte de credite ipotecare, dar cel mai mult din chirii care se întind pe termen lung. Și aici ar trebui să spun un lucru pentru a nu se înțelege greșit ce vreau eu să susțin, de ce mi se pare că este mai bine să mergem către închirieri decât către cumpărarea cu credit la bancă, cu rate care să le supraîndatoreze. În statele Uniunii Europene, pe de o parte, durata închirierii este stabilită prin lege. Dacă este vorba despre o locuință familială nu îl dă pe ăla afară imediat din casă, ci mai întâi verifici dacă nu cumva există alte soluții pentru a-ți recupera creanța și abia după aceea să îl evacuezi. Doi, chiria este plafonată, asta nu înseamnă că îl pune pe proprietar să piardă bani, nu asta este ideea, ci ideea este să eviți perioadele din an, cum ar fi începutul anului universitar în care chiriile sar la cer. Și trei, contractele de închiriere sunt făcute în așa fel încât să aibă o anumită echilibrare în timp. Dacă se întâmplă să influențeze în mod negativ, contractele se pot echilibra fie prin lege, fie prin insanță judecătorească. (...)
Cred că trebuie să ne așteptăm, și poate că acest lucru va fi cel mai important eveniment economic al anului 2019, la startul unei piețe în domeniul chiriilor și mai mult decât atât, la crearea unui tip special de legislație care să creeze echilibrul contractual" a mai spus Gheorghe Piperea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News