Prima cerere de plată din PNRR. Ministerul Proiectelor Europene anunță că a rezolvat ultima cerință a CE

Prima cerere de plată din PNRR. Ministerul Proiectelor Europene anunță că a rezolvat ultima cerință a CE
Prima cerere de plată din PNRR. Ministerul Proiectelor Europene anunță că a rezolvat ultima cerință a CE

Funcţionalităţile privind beneficiarii finali ai platformei informatice PNRR au fost testate cu succes şi prezentate Comisiei Europene (CE), informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE). 

Conform sursei citate, luni, 1 august 2022, a avut loc şedinţa online cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru testarea funcţionalităţilor platformei informatice de gestionare a PNRR prin completarea sistemului informatic cu informaţii necesare identificării beneficiarilor reali ai plăţilor.

Testarea tehnică a avut loc între orele 16:00 şi 18:30

'Testarea tehnică a avut loc între orele 16:00 şi 18:30, timp în care MIPE a demonstrat funcţionalitatea şi operaţionalitatea platformei, oferind răspunsuri la întrebările adresate de CE', se menţionează în comunicat.

Prima cerere de plată din PNRR îşi urmează procedura de validare

Astfel, în urma concluziilor întâlnirii online, prima cerere de plată din PNRR îşi urmează procedura de validare conform Regulamentului 241/2021, MIPE rămânând la dispoziţia Comisiei pentru clarificări suplimentare.

Procedura de plată presupune parcurgerea următoarelor etape: avizarea interservicii CE pentru emiterea avizului pozitiv preliminar; transmiterea cererii de plată la Comitetele de Specialitate ale Consiliului ECOFIN; aprobarea plăţii în Consiliul Uniunii Europene - ECOFIN.

MIPE preciza recent că în luna august activitatea serviciilor Comisiei Europene este cu mult redusă datorită numărului mare al concediilor, motiv pentru care plata tranşei de 2,6 miliarde de euro poate avea loc la sfârşitul lunii septembrie 2022. 

Citește și - Petre Daea: Nu aștept după PNRR! Avem o lege și bani pentru modernizarea sistemului de irigații!

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că nu va aştepta modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru a face investiţii în sistemul de irigaţii din România, mai ales că există o lege şi fonduri bugetare prevăzute în acest sens, dar va aborda acest subiect la Comisia Europeană împreună cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

"Sunt două aspecte şi eu vreau să fie clare pentru toată lumea. Eu nu aştept după PNRR. Nu aştept pentru că avem lege din acest punct de vedere, avem bani bugetari, trebuie să îi folosim, cum altminteri am folosit şi banii de la Uniunea Europeană pe măsura 4.3 privind modernizarea sistemului secundar de irigaţii, în aşa fel încât să putem iriga culturile. Al doilea aspect: obiectivul major pentru noi este acela de a face reţeaua principală de irigaţii cu banii statului pe care îi avem şi avem aprobat prin lege acest program şi în acelaşi timp avem şi obligativitatea de a-l realiza", a declarat, potrivit Agerpres, Petre Daea.



Petre Daea a precizat că acum trebuie să executăm cât mai rapid lucrările de investiţii, nu să aşteptăm banii europeni



"Pentru mine obiectivul imediat este acela de a folosi banii pe care îi avem şi de a executa lucrările de investiţii după un program pe care l-am stabilit, în aşa fel încât să nu pierdem timpul. Eu nu stau acum să aştept. Sigur că abordez această problemă, de aceea am şi avut o întâlnire şi săptămânal avem întâlnire cu ministrul Boloş, cu echipa de consilieri a domniei sale, în aşa fel încât să ne putem pregăti din punct de vedere tehnic şi pentru o discuţie la nivelul Comisiei Europene pentru a putea găsi şi căi de susţinere din sume prevenite de la Uniunea Europeană", a adăugat oficialul MADR.


Proiectul privind strategia de gestionare a apei, în valoare de 2,5 miliarde de euro, nu a fost acceptat la finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru că "nu era suficient de verde"



În ceea ce priveşte Planul Naţional Strategic (PNS) 2023 -2027, Daea a subliniat că au fost transmise la Bruxelles o serie de răspunsuri la observaţiile Comisiei Europene, iar documentul se află în faza finală de negociere.

"Am avut o serie întreagă de observaţii, toate aceste observaţii le-am prelucrat zilnic cu echipa de specialişti din Ministerul Agriculturii. Ne decontăm în fiecare zi cu Comisia Europeană. În fiecare zi dăm explicaţiile necesare şi răspundem la întrebările pe care ni le pun cei de la Comisie, în aşa fel încât să putem armoniza, pe de o parte, interesul nostru cu pretenţiile metodologice ale Uniunii Europene. Noi trebuie să fim conştienţi de faptul că luăm banii de la Uniunea Europeană, dar procedurile, metodele şi obiectivele pe care le urmăreşte Comisia Europeană sunt obiective care condiţionează banii europeni, iar folosirea acestora pentru noi este esenţială", a transmis Daea. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel