Urmărește emisiunea live


Prima clinică de recuperare a pacienţilor cu cancer, pe Valea Nerei

centru
centru
Alegeri prezidentiale 2024

Centrul pentru Recuperare Oncologică urmează să fie ridicat în Valea Nerei, în judeţul Caraş Severin. Clinica, ce va fi dată în folosință în 2013,  va oferi îngrijire post-tratament bolnavilor de cancer în stadii incipiente şi va încorpora, de asemenea, un departament de cercetare pentru prevenţia şi depistarea precoce a cancerului. Centrul este o premieră pentru România.

Unitatea va fi organizată într-o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial şi va avea 42 de paturi. Bolnavii de cancer în stadii incipiente vor fi găzduiţi în saloane cu un pat, unde vor urma o cură de 14 zile.

"Ne dorim să-i ajutăm pe români să găsească în ei puterea şi căile de a lupta, hotărârea de a trăi, de a se întoarce din pat înapoi la birou şi la viaţa lor normală", a declarat, joi, Pavel Chirilă, directorul executiv al Fundaţiei "Sfânta Irina", iniţiatorul proiectului şi al celui privind îngrijirile paleative.

Acesta  a spus că bolnavii vor avea la dispoziţie în Clinica "Nera" cei mai buni specialişti şi îngrijire dedicată, la nivelul celor din Occident. Astfel, pacienţii vor beneficia de psihoterapie, kinetoterapie, dietoterapie şi vor învăţa să menţină un stil de viaţă corect, adaptat nevoilor unui organism aflat în recuperare după lupta cu boala.

"Bolnavul de cancer schimbă total stilul de viaţă, iar de aceea va avea nevoie de un psihoterapeut. Trebuie alungată teama de moarte care îi face depresivi şi din cauza căreia nu pot privi spre viitor. Apoi, este vorba despre igiena alimentaţiei, a trupului, a somnului şi a muncii. Bolnavilor din România li se cuvin un alt statut şi îngrijiri la fel ca orice bolnav din ţările occidentale. Din 2013 ei vor avea îngrijirile cele mai bune la noi, în România", a adăugat medicul Pavel Chirilă.

Lucrările de construcţie la Clinica Nera vor începe în martie 2012 şi se vor finaliza în august 2013.

Centrul este realizat printr-un proiect de finanţare în cadrul POSCCE Axa Prioritară 2 - Competitivitate prin CDI, Operaţiunea 2.3.2. Contractul, în valoare totală de 4,5 milioane de euro, a fost semnat în august 2011, pentru o finanţare de aproape 70% din valoarea eligibilă, pentru restul fiind necesar aportul beneficiarului.

În acest context, Pavel Chirilă a demarat o campanie de strângere de fonduri în care speră să obţină un milion de euro, a înfiinţat un teledon unde pot fi făcute donaţii de 2 euro (prin SMS la 890 în reţelele Vodafone, Orange, Cosmote) şi a vorbit cu zece mari companii care să doneze impozitul pe venit şi 3% din cifra de afaceri. Potrivit acestuia, dacă fondurile colectate nu vor fi suficiente, atunci va apela la contracte de cercetare cu alte ţări prin care să obţină bani europeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel