Vladimir Putin și-a revendicat victoria în urma unor alegeri despre care a spus că au arătat că poporul are "încredere" și "speranță" în el.
Duminică a fost ultima zi a unor alegeri prezidențiale care nu au oferit rușilor nicio alternativă reală la Putin, după ce acesta a reprimat fără milă disidența.
Primele rezultate după închiderea urnelor au arătat că el este pe cale să își prelungească conducerea de aproape 25 de ani până în 2030, cu aproximativ 87% din voturi după numărarea a aproximativ 80% din secții, potrivit Comisiei Electorale Centrale din Rusia.
Putin a continuat spunând că protestele din timpul alegerilor nu au avut "niciun efect" și că orice "ilegalități" vor fi pedepsite după vot.
De asemenea, el a spus că a fost informat despre o idee de eliberare din închisoare a celui mai înverșunat dușman politic al său, Alexei Navalnîi, cu câteva zile înainte ca liderul opoziției să moară luna trecută într-o închisoare din Arctica.
El a spus că a fost de acord cu această idee, cu condiția ca Navalnîi să nu se întoarcă în Rusia.
Putin a declarat la o întâlnire a voluntarilor: "Desigur, avem multe sarcini de îndeplinit. Dar vreau să fie clar pentru toată lumea: Când am fost consolidați, nimeni nu a reușit vreodată să ne sperie, să ne suprime voința și conștiința de sine. Ei au eșuat în trecut și vor eșua și în viitor."
El a mai spus că prezența trupelor occidentale în Ucraina va "duce lumea în pragul celui de-al treilea război mondial", dar nu crede că nimeni nu este interesat de un astfel de scenariu.
Alegerile au avut loc după o reprimare necruțătoare a disidenței - și pe fondul atacurilor din interiorul Rusiei cu rachete și drone ucrainene, care au ucis mai multe persoane.
Putin s-a confruntat doar cu trei rivali simbolici și orice critică publică la adresa sa sau a războiului său din Ucraina a fost oprită.
Criticii sunt fie în închisoare, fie în exil. Dincolo de faptul că alegătorii nu au practic nicio alegere, monitorizarea independentă a alegerilor a fost extrem de limitată.
Asociații lui Navalny i-au îndemnat pe cei nemulțumiți de Putin sau de război să protesteze venind la urne duminică la prânz - iar cozile din fața mai multor secții de votare, atât în interiorul Rusiei, cât și la ambasadele sale din întreaga lume, păreau să se mărească la acea oră.
Printre cei care au ascultat apelul a fost Iulia Navalnaya, văduva lui Navalnîi, care s-a alăturat unei cozi lungi la Ambasada Rusiei din Berlin, în timp ce unii oameni din mulțime aplaudau și îi scandau numele.
Ea a stat mai mult de cinci ore la coadă și a declarat reporterilor, după ce și-a exprimat votul, că a scris numele soțului ei decedat pe buletinul de vot.
Întrebată dacă are un mesaj pentru Putin, Navalnaya a răspuns: "Vă rog să nu mai cereți mesaje de la mine sau de la cineva pentru domnul Putin. Nu poate exista nicio negociere și nimic cu domnul Putin, pentru că el este un ucigaș, este un gangster".
Grupul OVD-Info, care monitorizează arestările politice, a declarat că 80 de persoane au fost arestate duminică în 20 de orașe din Rusia, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu