Prima eclipsă lunară totală din ianuarie 2019 încoace are loc pe 26 mai

Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Prima eclipsă lunară totală a anului are loc pe 26 mai, anunță astronomii.

Conform Universetoday.com, după o „secetă” de eclipse lunare care datează din 21 ianuarie 2019, pe 26 mai urmează prima eclipsă lunară totală. Aceasta va fi una foarte scurtă și va fi centrată pe regiunea Pacificului.

Din nefericire pentru țara noastră, Europa nu va avea ocazia să observe impresionantul fenomen astronomic. Acestei regiuni se alătură Africa și Orientul Mijlociu. Norocoșii din America de Nord și Sud pot observa fenomenul în dimineața zilei de 26 mai 2021, în timp ce urmăritorii din Asia de Est și Australia vor putea vedea eclipsa totală la finalul zilei. Pe lista nenorocoșilor se adaugă și americanii din Nord Est care nu pot observa fenomenul în totalitate.

Eclipsele au loc atunci când traiectoria Lunii se suprapune cu eliptica în apropierea unei Luni Noi sau a unei Luni Pline. Prin definiție, eclipsa de Lună trebuie să aibă loc în apropierea Lunii Pline.

De ce se numește „Super Luna Sângerie”?

Cu siguranță ați auzit că evenimentul a fost supranumit și „Super Luna Sângerie”. Acest nume vine pentru că Luna Plină e miercuri și eclipsa au loc la doar nouă luni după al doilea cel mai apropiat perigeu lunar al anului, cu satelitul natural al Pământului care se apropie la 357.309 km. În timpul evenimentului, pe toată perioada de desfășurare, partea sud-vestică a Lunii va lua o tentă portocalie spre roșu, adică „roșul sângeriu” al „Lunii Sângerii”. Ținând cont că această eclipsă abia va fi una totală, culorile vor jongla. Nu toate eclipsele lunare totale sunt la fel, iar culoarea depinde de cât praf și aerosoli sunt prezente în atmosfera Pământului la acea vreme.

Momentul va trece „într-o clipită” față de alte eclipse lunare

Când vine vorba de durata eclipsei, aceasta va fi extrem de scurtă față de medie. De fapt, eclipsa de miercuri va fi a doua cea mai scurtă a acestui secol, după cea din 4 aprilie 2015. Atunci, eclipsa a durat 4 minute și 42 de secunde. Al treilea loc va fi ocupat de eclipsa din 21 octombrie.... 2097! Îndepărtatul eveniment va dura doar 15 minute și 12 secunde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel