EXCLUSIV  Prima ecografie în sarcină. Cătălin Herghelegiu, SANADOR: Atunci se recomandă, pentru depistarea unor posibile complicaţii, înainte ca ele să se manifeste clinic

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Dr. Cătălin Herghelegiu a vorbit pentru DC Medical și DC News despre rolul ecografiei în sarcină, mai ales la început, când este vital să fie depistate eventualele probleme care ar putea împiedica evoluţia fătului.

Dr. Cătălin Herghelegiu, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, cu competențe în Ultrasonografie Obstetricală și Ginecologică, Histeroscopie, Gineco-Oncologie, Colposcopie a venit cu clarificări în ceea ce priveşte necesitatea efectuării mai multor evaluări ecografice pe timpul sarcinii pentru sănătatea fătului şi deopotrivă a viitoarei mame.

"Ecografia capătă un rol foarte important în monitorizarea actuală a sarcinii, practic nu mai putem discuta despre o monitorizare a sarcinii fără efectuarea mai multor evaluări ecografice. Prima ecografie se realizează încă de la începutul sarcinii, este ecografia de confirmare a sarcinii, după care urmează o serie de evaluări în care se verifică creşterea şi dezvoltarea fătului. La fel de importantă este şi către finalul sarcinii, în momentul naşterii, în sala de travaliu. Aici ecograful poate fi utilizat pentru depistarea unor posibile complicaţii precoce, înainte ca acestea să determine unele manifestări clinice" a explicat medicul.

Sanador

Este indicat ecograful şi înainte de apariţia sarcinii?

"Pe măsură ce stilul de viaţă s-a modificat şi, implicit, vârsta la care femeile rămân însărcinate, sarcina apare mai greu, există diferite probleme de fertilitate (n-aş spune infertilitate). În aceste cazuri întotdeauna este indicat să se efectueze o examinare ecografică pentru a depista posibile probleme sau a infirma absenţa unei patologii" a mai spus Dr. Herghelegiu.

Câte tipuri de ecografie există

Reprezentantul SANADOR spune că ambele tipuri de ecografii au rol important şi se pot completa reciproc atunci când cea de tip transvaginal nu permite observarea în detaliu a stadiului sarcinii. "Ecografia în sarcină se poate face fie transvaginal, fie transabdominal. Cea transvaginală e recomandată, de obicei, la începutul sarcinii când embrionul este foarte mic şi nu se poate vizualiza transabdominal. Astfel, suntem mai aproape cu sonda de embrion şi putem observa mai multe detalii. Pe măsură ce sarcina avansează, putem să ne rezumăm la ecografia transabdominală dar, în situaţii particulare, ecografia transvaginală se utilizează şi ea ca o completare, de exemplu atunci când vrem să măsurăm colul uterin sau vrem să vedem dacă placenta acoperă sau nu canalul cervical, dacă e o placentă mai jos inserată. Pentru siguranţă, utilizăm şi ecografia transvaginală pe lângă cea transabdominală."

Emisiunea completă aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel