Prima fabrică spațială din lume, lansată pe orbită cu o rachetă SpaceX. Ce se va produce aici

Foto: Freepik
Foto: Freepik

O fabrică va funcţiona, în premieră, în spaţiu, pe orbita Pământului.

În urmă cu două săptămâni, o rachetă Falcon 9 a SpaceX a lansat 72 de sateliți mici, odată cu care şi prima fabrică spațială din lume. În 2019, gigantul farmaceutic Merck a dat publicităţii mai multe detalii despre un experiment pe Stația Spațială Internațională (ISS). Mai precis,  a demonstrat cum medicamentul său de succes împotriva cancerului, numit Keytruda, poate să fie mai performant, în sensul că ar putea fi administrat printr-o injecție, mai degrabă decât printr-o perfuzie intravenoasă.

Descoperirea s-a bazat pe faptul că particulele se comportă diferit atunci când sunt eliberate de forța de gravitație. Observarea modului în care medicamentul s-a cristalizat în microgravitație a ajutat compania Merck să își ajusteze procesul de fabricație pe Pământ pentru a produce o versiune mai stabilă în spaţiu, potrivit BigThink.

„Există multe produse de înaltă performanță ce nu pot fi realizate decât în gravitație zero”, a spus Will Bruey, director executiv și cofondator al Varda Space Industries, un start-up californian care și-a anunțat intenția de a construi prima fabrică spațială din lume.

Ce se va produce în prima fabrică spațială din lume

Cercetările în microgravitație ar putea duce la multe alte descoperiri mai importante pentru omenire, cum ar fi dezvoltarea unor medicamente noi, însă astronauții de pe stația spațială dispun de prea puţin timp pentru experimente comerciale.

În 2021, start-upul californian Varda Space Industries și-a anunțat intenția de a construi prima fabrică spațială din lume, pentru a fabrica nu doar produse farmaceutice, ci și alte produse care ar putea beneficia de pe urma creării în microgravitație, cum ar fi semiconductori și cabluri de fibră optică.

Cum va arata fabrica din spaţiu

Această fabrică ar consta dintr-o platformă de satelit comercial atașată la două module. Unul dintre module ar conține echipamente capabile să fabrice în mod autonom un produs. Celălalt ar fi o capsulă de acces pentru a transporta produsele finite pe Pământ.

„Există multe produse de înaltă performanță care pot fi realizate doar în gravitație zero, fapt ce reprezintă o capacitate de producție care nu poate fi reprodusă în nicio altă fabrică de pe Pământ. Avem o echipă plină de talente în domeniul aerospațial, aflate în floarea carierei, care se concentrează pe aducerea pe orbită a unui hardware funcțional cât mai repede posibil”, a declarat Bruey, care a dezvoltat și a pilotat anterior nave spațiale pentru SpaceX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel