Prima femeie arabă astronaut a sosit la Stația Spațială Internațională

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Prima femeie arabă astronaut care a mers în spațiu a sosit la Stația Spațială Internațională (ISS).

 

Rayyanah Barnawi este una dintre cei doi saudiți aflați în a doua misiune privată a Axiom Space, care a decolat duminică cu o rachetă SpaceX Falcon 9 din SUA, scrie BBC.

În timpul celor 10 zile programate pe orbită, omul de știință biomedical, în vârstă de 34 de ani, intenționează să efectueze cercetări asupra celulelor stem și a cancerului de sân.

Ea speră să inspire femeile din toate mediile din Orientul Mijlociu.

Într-un videoclip filmat în spațiu, înainte de a ajunge la ISS, ea a spus: „Pentru oamenii din întreaga lume, viitorul este foarte luminos. Mi-aș dori să visați, să credeți în voi și să credeți în umanitate”.

Doamnei Barnawi se alătură Misiunii Axiom 2, alături de colegul saudit specialist în misiune Ali Alqarni, al doilea astronaut bărbat din regatul Golfului care a plecat în spațiu, și doi americani, comandantul Peggy Whitson și pilotul John Shoffner.

Echipajul a călătorit în spațiu în interiorul navei spațiale Dragon a SpaceX, care s-a așezat pe vârful rachetei Falcon 9 lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, duminică la ora 21:37 GMT.

Dragon s-a andocat autonom cu ISS la ora 13:12 GMT luni, a transmis Axiom Space pe Twitter.

În timpul petrecut în laboratorul în orbită, echipajul va desfășura peste 20 de experimente științifice și tehnologice, inclusiv repercusiunile spațiului asupra sănătății umane și a tehnologiei de însămânțare a ploii.

Experimentele doamnei Barnawi se vor baza pe o parte din munca pe care a desfășurat-o în ultimii nouă ani ca tehnician de laborator de cercetare la Programul de reinginiere a celulelor stem și a țesuturilor al Spitalului și Centrului de Cercetare King Faisal din Riad.

La o conferință de presă recentă, ea a spus că a deveni prima femeie astronaut saudită care a mers în spațiu a fost „o mare plăcere și onoare pe care sunt foarte fericită”.

Ea a mai spus că așteaptă cu nerăbdare să împărtășească experiența  prin conexiuni video cu copiii.

Mishaal Ashemimry, un inginer aerospațial saudit-american și consilier al Comisiei Spațiale Saudite, a declarat: „Obiectivele noastre sunt să oferim beneficii întregii umanități prin știință”.

„Sperăm că această misiune va inspira fete din diferite medii pentru a avansa experiența umană.”

Femeile din Arabia Saudită au câștigat dreptul de a conduce abia în 2018, iar grupurile pentru drepturile omului spun că legile privind tutela bărbaților încă limitează drepturile femeilor acolo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel