După ani întregi de planificare, construcţie şi asamblare, un observator gigantic, considerat drept cel mai complex sistem de radio-telescoape de pe Pământ, s-a deschis în America de Sud şi a realizat prima sa imagine.
Observatorul ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) a fost inaugrat în Anzii din Chile. Giganticul radio telescop, în valoare de 1.3 miliarde de dolari, este o colaborare între multe ţări şi instituţii şi îi va ajuta pe astronomi să găsească cele mai reci şi mai îndepărtate obiecte din univers, au spus cercetătorii, informează realitatea.net.
Pentru a marca momentul, oamenii de ştiinţă au publicat una din primele imagini realizate de ALMA. Ea înfăţişează Galaxiile Antennae, cunoscute şi drept NGC 4038 şi 4039, o pereche de galaxii aflate în coliziune, aflată la circa 70 de milioane de ani lumină, în constelaţia Corbului.
ALMA a surprins cele două galaxii în lugimi de undă diferite, în timpul testării sale. Viitoarele imagini vor fi şi mai clare, după ce vor funcţiona mai multe antene în cadrul sistemului.
ALMA este un complec de radio telescoape, înalte de 12 metri, aflate la o altitudine de 5.000m, pe platoul Chajnantor din nordul Chile. Ele se află la distanţă unele de celelalte, însă vor funcţiona ca o echipă. Un supercomputer va asambla fiecare observaţie a antenelor, realzând o singură imagine imensă.
Momentan, funcţionează doar 19 telescoape, din cele 66, care vor fi deschise până în 2013, au spus cercetătorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News