Prima și ultima săptămână de POST înainte de Paște. Marea greșeală a credincioșilor

Postul Paştelui este cel mai dur post de peste an, dar oare câți oameni au respectat cu strictețe această restricție? 

Cei mai mulți oameni au propriile reguli când vine vorba de post. Dacă unii mănâncă alimente care imită carnea sau brânza, alții postesc doar în prima și ultima săptămână înainte de Paște.

Părintele George Istodor a explicat, la DC News Live, cum trebuie creștinii să postească în mod corect.

Postul mare este vreme de pregătire, prin post, rugăciune şi pocăinţă, pentru apropierea cu vrednicie de Sfântul Trup şi Sânge, întrucât, ca de obicei, la Paşti se împărtăşesc toţi credincioşii. Postul Paştilor ţine şapte săptămâni, începând cu Duminica lăsatului sec de brânză sau Duminica izgonirii lui Adam din rai şi se încheie în noaptea Paştilor, la Înviere.

Youtube video image

"Din punct de vedere ortodox, postul este o înfrânare benevolă de la anumite mâncăruri și de la băutură, cu un scop religios-moral și luarea celor îngăduite cu măsură. Pe de-o parte, astfel eu arăt și demonstrez că în ființa mea cel care dă 'comenzi' este sufletul nu trupul. În această perioadă, pe mine mă interesează să accentuez latura duhovnicească, nu pe cea cotidiană. Cele care sunt îngăduite trebuie să fie luate cu măsură. Dacă eu mănânc, de exemplu, brânză 'tofu' cu lăcomie, fără nicio cumpătare, nu înseamnă că țin post", a spus părintele profesor George Istodor la DC News Live.

VEZI ȘI: DEZLEGARE LA PEȘTE. Pentru cine este dezlegarea la pește

"Sunt oameni care țin posturile cum pot și se focalizează doar pe problema strict alimentară, dar postul ortodox are patru motivații: Prima este legată de valoarea religios-morală a postului. Să nu uităm că postul a fost valorizat de Iisus Hristos. (...) Postul, rugăciunea și de milostenia fac parte din faptele dreptății. A doua motivație ține de aspectul comemorativ. Mai precis, eu țin post pentru că îmi amintesc de anumite elemente fundamentale din mântuirea mea. A treia motivație ține de contextualizare, iar a patra motivație este legată de alimentație. Modul în care ținem post este foarte important. Din păcate, cei mai mulți creștini țin postul riscând să cadă în neascultare. Postul este de șapte săptămâni. Sunt oameni cărora Biserica le dă dezlegare totală sau parțială pentru că postul nu este scop în sine, ci este mijloc. Mai precis, un om care este bolnav are dezlegare totală sau parțială", a mai spus părintele.

Cât despre oamenii care țin post doar prima și ultima săptămână înainte de Paște, părintele George Istodor a zis: "Știți cum a răspuns părintele Paisie la această întrebare? A spus așa: Este ca și cum ai pleca pe stradă cu pălăria și pantofii. Un mod foarte elegant, dar care cuprinde o mustrare foarte serioasă".

VEZI ȘI: George Istodor, despre regimul vegan: Excesul de plante, mai periculos decât carnea de porc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel