După ani de aşteptare, prima imagine ştiinţifică de la telescopul James Webb a fost dezvăluită lumii luni, o imagine a Universului nostru cu cel mai mare grad de profunzime obţinut vreodată arătând galaxiile formate la scurt timp după Big Bang, cu peste 13 miliarde de ani în urmă, notează AFP.
Această primă imagine ştiinţifică şi în culori a telescopului James Webb marchează o zi 'istorică', a salutat preşedintele american, Joe Biden, în cursul acestui eveniment desfăşurat la Casa Albă, la şase luni după lansarea pe orbită a acestui telescop spaţial, celui mai puternic conceput vreodată.
Această fotografie este 'cea mai profundă şi mai clară imagine în infraroşu făcută vreodată a Universului până în prezent', a declarat NASA.
Lumina se descompune în lungimi de undă diferite, inclusiv în infraroşu, pe care ochiul uman nu o poate percepe, spre deosebire de James Webb. Fotografia care ilustrează timpurile îndepărtate ale Cosmosului este primul 'câmp adânc' al lui James Webb, adică o imagine realizată cu un timp de expunere lung pentru a detecta cele mai slabe semnale luminoase.
VIDEO
A vizat clusterul de galaxii SMACS 0723 care, acţionând ca o lupă, a dezvăluit şi obiecte cosmice foarte îndepărtate în spatele său, un efect numit lentilă gravitaţională.
Imaginea arată astfel mii de galaxii. Telescopul James Webb, o veritabilă bijuterie de inginerie, a costat 10 miliarde de dolari. Acest telescop a fost lansat în decembrie, iar în prezent se află la o distanţă de 1,5 milioane de kilometri faţă de Terra.
El va permite în primul rând observarea primelor galaxii, formate la doar câteva sute de milioane de ani după Big Bang, precum şi a exoplanetelor. Deşi numele primelor cinci ţinte cereşti ale lui James Webb au fost anunţate de săptămâna trecută, imaginile au fost păstrate în mare secret, pentru a crea suspans. Celelalte imagini vor fi apoi dezvăluite în cadrul unui eveniment online al NASA marţi dimineaţă, mai scrie AFP, conform Agerpres.
Alexandru Mirnov a vorbit despre posibilitatea ca primul astronaut european să ajungă pe Marte până în 2040.
Agenția Spațială Europeană vrea să trimită până în 2040 primul astronaut european pe Marte. Cât de plauzibil este acest scenariu a explicat Alexandru Mironov, jurnalist și scriitor, la Realitatea Plus.
"Nu uitați că NASA au trimis deja o sondă care se învârte și acum în jurul planetei Marte și a trimis chiar și un rover la sol, un rover care culege materiale, culege sol și o altă navă va lua probele și va aduce pe pământ. Evident, sigur că NASA nu putea să rămână în urmă. Eu de asemenea am participat la Dublin acum 10 ani a o întâlnire unde reprezentantul NASA a venit și a spus: 2031 este anul când noi, americanii, vom pune piciorul pe Marte. Vom vedea dacă într-adevăr va fi 2031, dacă într-adevăr va fi un echipaj, un proiect rar la care să intre și europenii, dacă va intra și agenția japoneză, din păcate nu mai sunt ruși în această formulă pentru că, după cum vedeți, s-au cam răcit relațiile între astronauții din est și cei din Occident.
Însă se va întâmpla și ba chiar pot să spun că se va întâmpla cu siguranță fiindcă este inevitabil că omul va pune piciorul pe Marte, va încerca să-și construiască acolo probabil o bază sub scoarța planetei, în peșterile care sunt acolo, folosind apa care există, sunt ghețari încărcați de apă, apă însemnând nu numai lichidul necesar vieții și creșterii vegetației de care va fi nevoie, legumelor gătite pentru astronauții din viitor, dar și combustibil pentru navele pe care le vor folosi pentru întoarcerea acasă pentru extinderea sistemului solar.", a declarat Alexandru Mironov, la Realitatea Plus. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu