Prima miere creată în laborator, soluţie pentru scenariul în care albinele ar dispărea

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Dacă n-ar mai fi albine, am mai avea miere? Da! Miere fabricată în laborator.

Oamenii de știință au făcut prima miere artificială din lume, într-o încercare de a asigura o aprovizionare viitoare, în condiţiile în care populația de albine este în continuă scădere.

Citeşte şi Durata de viață a albinelor a scăzut la jumătate în ultimii 50 de ani

O nouă lucrare arată cum durata de viață a unei albine adulte pare să se fi micșorat cu aproape 50% în ultimii 50 de ani. European Red List of Bees sugerează că aproape una din zece specii de albine sălbatice se confruntă cu dispariția. Imaginează-ți cum am reacționa dacă durata vieții umane s-ar înjumătăți. Viitorul nostru este împletit cu albinele. Fără albine și alți polenizatori, nu putem crește majoritatea culturilor de care depindem pentru hrană.

Acesta este primul studiu care arată un declin general al duratei de viață a albinelor care produc miere, potențial independent de factorii de stres din mediul înconjurător. Studiul sugerează că genetica ar putea influența tendințele mai largi observate în industria apicolă. „Izolăm albinele din viața de colonie chiar înainte să iasă adulți, așa că orice le reduce durata de viață se întâmplă înainte de acest moment. Acest lucru introduce ideea unei componente genetice. Dacă această ipoteză este corectă, asta indică și o posibilă soluție. Dacă putem izola anumiți factori genetici, atunci poate că le vom putea reproduce astfel încât să obținem albine mai longevive”, a declarat Anthony Nearman, doctorand în cadrul Departamentului de Entomologie și autor principal al studiului.

Fooditive, un producător de ingrediente cu sediul în Olanda, va începe testele la scară largă ale produsului în anul ce vine. Compania folosește un proces biotehnologic de inserare a ADN-ului de miere în drojdie, care apoi este fermentat, pentru a reproduce procesul care are loc în stomacul albinelor.

Mierea arată și are același gust ca mierea obișnuită, cu aceleași beneficii pentru sănătate. Albinele contribuie direct la producția alimentară locală și au impact atât asupra culturilor, cât și asupra mediului mai larg.

Miere care nu e miere

Beneficiul economic al polenizării pentru producția de culturi din Marea Britanie este de 600 de milioane de lire sterline în fiecare an, potrivit Departamentului pentru Afaceri Rurale. Dar albinele au sânge rece, iar creșterea temperaturilor din cauza încălzirii globale ar putea avea un impact negativ atât pentru ele, cât și pentru sursele lor de hrană.

Așadar, Fooditive încearcă să asigure o aprovizionare viitoare de miere prin intermediul biotehnologiei sale, deoarece populația de albine continuă să scadă. De asemenea, ei speră să elimine „fermele intensive de albine”, deoarece practicile comune de gestionare a apiculturii pot fi dăunătoare albinelor, crescând riscul bolilor care pot duce la colapsul coloniilor.

Fondatorul și CEO-ul Fooditive, Moayad Abushokhedim, a declarat: „Scopul nostru este să oferim prima miere din lume 100% fără albine, fără compromisuri la gust, calitate sau preț”. „Procesul de modificare a secvenței genetice folosit în mierea noastră are deja un istoric stabilit cu cazeina noastră vegană. Credem că procesul nostru va fi piatra de temelie pentru un progres revoluționar în industriile alimentare și biotehnologice, permițând imitarea și chiar îmbunătățirea oricărui produs animal”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel