Prima piramidă din Egipt, construită cu ajutorul unui lift hidraulic. Teoria care dă peste cap istoria antică

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Un studiu recent spune că Piramida lui Djoser ar fi putut fi construită folosind un lift hidraulic.

Piramida lui Djoser, cunoscută și sub numele de Piramida în trepte, este o proto-piramidă construită ca loc de odihnă al faraonului Djoser, primul sau al doilea faraon al dinastiei a III-a a Egiptului (2670–2650 î.Hr.) în perioada Vechiului Regat, scrie Heritage Daily.

Piramida se află pe platoul Saqqara și e realizată în șase trepte până la o înălțime de aproximativ 60 - 62 de metri, servind drept centrul unui vast complex mortuar.

Datorită absenței surselor autentice din sfera de lucru a arhitecților piramidei, în prezent nu există un model complet confirmat pentru metoda utilizată în construcția piramidei.

Teoria dominantă sugerează că blocurile grele de piatră au fost transportate pe roți și ridicate la înălțime folosind o serie de rampe.

O nouă ipoteză privind construcția piramidei

În cadrul cercetării, un studiu al bazinelor hidrografice din apropierea piramidei indică faptul că zona Gisr el-Mudir are caracteristicile unui baraj de control pentru captarea sedimentelor și a apei. În plus, topografia dincolo de „baraj” arată un posibil lac efemer la vest de complexul Djoser, iar apa curge în interiorul șanțului care îl înconjoară.

„În secțiunea de sud a șanțului, arătăm că structura monumentală liniară tăiată în rocă, constând din compartimente succesive, adânci, combină cerințele tehnice ale unei instalații de tratare a apei: un bazin de decantare, un bazin de retenție și un sistem de purificare.”, explică autorii studiului.

Pe baza acestei constatări, studiul propune că Gisr el-Mudir și secțiunea de sud a șanțului au funcționat ca un sistem hidraulic unificat pentru reglarea debitului și îmbunătățirea calității apei. În plus, arhitectura internă a piramidei este în concordanță cu un mecanism hidraulic de ridicare niciodată raportat înainte.

„Arhitecții antici au ridicat probabil pietrele din centrul piramidei într-o manieră vulcanică, folosind apa fără sedimente din secțiunea de sud a șanțului. Egiptenii antici sunt faimoși pentru pionieratul și măiestria lor în hidraulica prin canale pentru irigare pentru a transporta pietre uriașe. Această lucrare deschide o nouă linie de cercetare: utilizarea forței hidraulice pentru a ridica structurile masive construite de faraoni”, au spus autorii studiului.

Controverse privind construcția piramidelor

Construcția piramidelor din Egipt, în special a celor de pe platoul Giza, a fost subiectul multor controverse și teorii alternative. Cea mai acceptată teorie, susținută de arheologi și istorici, este că piramidele au fost construite de către egiptenii antici sub conducerea faraonilor, folosind o forță de muncă formată din muncitori calificați și temporar recrutați din populația agricolă a regiunii.

Acestea erau mari proiecte naționale care implicau organizare meticuloasă, planificare logistică și cunoștințe avansate de inginerie și arhitectură pentru acea perioadă. Dovezi arheologice, precum inscripțiile și grafiti-urile lăsate de echipele de lucru, susțin ideea că acestea erau formate din muncitori liberi și nu sclavi, lucrând în schimburi pentru a construi aceste monumente grandioase.

Cu toate acestea, există teorii alternative și controverse considerabile. Unii susținători ai teoriilor conspiraționiste cred că piramidele ar fi fost construite cu ajutorul extratereștrilor, datorită tehnologiilor avansate care ar fi necesare pentru a ridica blocurile masive de piatră și a le alinia cu precizie astronomică. Alții speculează că civilizații pierdute, mult mai avansate tehnologic decât cele cunoscute din istoria oficială, ar fi fost responsabile pentru construcția acestora.

De asemenea, există teorii care sugerează utilizarea unor tehnologii necunoscute sau tehnici de levitație pentru transportul blocurilor de piatră. Aceste teorii sunt adesea criticate de comunitatea științifică pentru lipsa de dovezi concrete și pentru tendința de a subestima capacitățile și ingeniozitatea egiptenilor antici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel