Prima "plimbare" spațială privată din istorie, realizată în cadrul unei misiuni SpaceX

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Doi astronauți – un miliardar și un inginer – au încheiat joi cu succes prima „plimbare” spațială privată din lume, în afara unei capsule SpaceX, marcând o realizare istorică în domeniul zborurilor comerciale în spațiu. Cei doi au purtat costume spațiale inovatoare, într-o misiune riscantă, până acum rezervată doar astronauților din programele spațiale naționale.

Astronauții implicați în misiunea Polaris Dawn au ieșit unul câte unul din capsula Crew Dragon, petrecând fiecare aproximativ 10 minute în afara navei, la o altitudine de 730 km deasupra Pământului. Compania lui Elon Musk a demonstrat astfel, încă o dată, că poate depăși limitele zborurilor spațiale comerciale.

Jared Isaacman, pilot și fondator al companiei de plăți electronice Shift4, a fost primul care a ieșit din capsulă, urmat de inginerul SpaceX Sarah Gillis. Ceilalți doi membri ai echipajului, Scott Poteet și Anna Menon, au asistat din interiorul capsulei la desfășurarea operațiunii, care a durat o oră și 46 de minute. Cei patru astronauți orbitează Pământul de marți, după lansarea din Florida.

Isaacman, care finanțează întreaga misiune Polaris, a fost și cel care a susținut misiunea Inspiration4 din 2021, prima lansare spațială privată complet finanțată.

Testarea tehnologiei pentru viitoarele misiuni

Misiunea a fost transmisă în direct pe site-ul SpaceX, iar astronauții au testat echipamente inovatoare, inclusiv costume spațiale mai subțiri și un proces de depresurizare completă a capsulei Crew Dragon. Aceste tehnologii ar putea juca un rol esențial în viitoarele misiuni private pe Marte, pe care Elon Musk le are în vedere.

„Deși acasă ne așteaptă multă muncă, de aici, Pământul arată ca o lume perfectă”, a spus Isaacman după ce a ieșit din capsulă, având ca fundal planeta noastră iluminată parțial.

Aceasta a fost una dintre cele mai riscante misiuni SpaceX de până acum, compania fiind singura entitate privată care a dovedit capacitatea de a trimite și recupera oameni din orbita Pământului în mod constant.

Detaliile plimbării spațiale

Înainte de începerea plimbării spațiale, în jurul orei 6:52 a.m. ET (13:52 ora României), capsula a fost complet depresurizată, iar astronauții s-au bazat pe costumele dezvoltate de SpaceX pentru a le furniza oxigen printr-o conexiune ombilicală cu Crew Dragon. Isaacman, în vârstă de 41 de ani, și Gillis, de 30 de ani, au ieșit pe rând din capsulă pentru a testa mișcările corpului în costume și pentru a oferi feedback echipei de la sol în vederea îmbunătățirii designului pentru viitoarele misiuni. Deși postura lor părea rigidă, reușeau să miște brațele la nivelul cotului și umărului, dar mai puțin în zona taliei, spatelui și gâtului.

Misiunea a testat nu doar costumele spațiale, ci și procedurile capsulei, fiind menită să exploreze limitele a ceea ce companiile private pot realiza în spațiu. Echipele de la sol din sediul SpaceX din Hawthorne, California, au monitorizat procesul, iar după încheierea plimbării spațiale, au verificat etanșeitatea capsulei înainte ca astronauții să se întoarcă la locurile lor.

Un "salt uriaș" pentru industria spațială comercială

Administratorul NASA, Bill Nelson, a lăudat realizarea de joi, considerând-o un moment important pentru industria spațială comercială. „Succesul de astăzi reprezintă un salt uriaș pentru industria spațială comercială și pentru obiectivul pe termen lung al NASA de a construi o economie spațială americană vibrantă”, a scris Nelson pe rețelele sociale.

Deși Isaacman nu a dezvăluit suma exactă pe care o plătește pentru misiune, costurile sunt estimate la sute de milioane de dolari, având în vedere că un loc în Crew Dragon costă în jur de 55 de milioane de dolari.

Sarah Gillis, care a început ca intern la SpaceX în 2015, a fost unul dintre astronauții principali. Alături de ea s-a aflat Scott Poteet, un locotenent-colonel pensionat al Forțelor Aeriene ale SUA, și Anna Menon, inginer SpaceX.

Explorarea limitelor spațiului

Pe parcursul misiunii, capsula a orbitat Pământul de șase ori, ajungând la altitudini variind între 190 km și 1.400 km, cea mai îndepărtată distanță de Pământ la care au ajuns oameni de la ultima misiune Apollo din 1972.

Până acum, doar astronauți din programe guvernamentale, cu ani de antrenament în spate, au realizat plimbări spațiale. De la înființarea Stației Spațiale Internaționale (ISS) în 2000, au avut loc aproximativ 270 de plimbări spațiale, în timp ce 16 au fost efectuate de astronauți chinezi la stația spațială Tiangong.

Echipajul Polaris a petrecut doi ani și jumătate pregătindu-se pentru misiune, participând la simulări complexe și antrenamente în medii dificile. La momentul actual, un număr record de 19 astronauți se află în spațiu, după ce misiunea rusă Soyuz MS-26 a transportat doi cosmonauți și un astronaut american la ISS, ducând numărul acestora la 12. În același timp, trei astronauți chinezi sunt la bordul stației Tiangong.

Perspectivele zborurilor private în spațiu

De la prima misiune Crew Dragon în 2001, această capsulă, singura din SUA care poate transporta oameni în mod sigur în orbita Pământului și înapoi, a fost implicată în peste o duzină de misiuni, majoritatea pentru NASA.

Dezvoltată în cadrul unui program NASA menit să sprijine industria spațială privată, capsula Crew Dragon a permis dezvoltarea unui ecosistem de vehicule comerciale care pot transporta astronauți către și dinspre ISS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel