Kremlinul şi-a făcut cunoscută oficial joi antipatia faţă de premierul britanic Boris Johnson, transmite Reuters.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că lui Johnson "nu îi place de noi, nici nouă de el", însă ştirile privind demisia aşteptată a liderului conservator din fruntea guvernului de la Londra nu interesează prea mult Moscova, potrivit Agerpres.
Peskov a adăugat, potrivit AFP, că Rusia speră ca "într-o bună zi să ajungă la putere în Marea Britanie persoane mai profesioniste şi în măsură să ia decizii prin dialog".
Boris Johnson ar urma să demisioneze, potrivit unor surse citate de presa britanică. Realitatea Plus l-a contactat pe analistul politic Bogdan Chirieac pentru a afla ce înseamnă o eventuală prăbușirea a guvernului pentru Marea Britanie, dar și pentru stabilitatea în zona Europei, inclusiv pentru România.
Domnule Chirieac, ce înseamnă o eventuală prăbușire a Guvernului britanic pentru stabilitatea în zonă?" l-a întrebat jurnalista Saviana Rusu pe Bogdan Chirieac.
"Absolut nimic. Guvernul britanic sau Regatul Unit al Marii Britanii rămâne la fel de stabil și cu guvern, și fără guvern. Boris Johnson oricum trebuia să plece demult, de când 40 de înalți oficiali ai Guvernului său au demisionat fiindcă au spus că nu îl mai suportă. Problema este alta: războiul din Ucraina.", a explicat Bogdan Chirieac.
"BBC transmite că Boris Johnson va demisiona din funcția de lider al Partidului Conservator, dar rămâne prim-ministru până în toamnă.", a intervenit Saviana Rusu.
"Păi, vă dați seama, va fi o conducere șchioapă pentru că Marea Britanie, o democrație așezată de 800 de ani, șeful partidului care câștigă alegerile este și primul ministru. Dar, problema fundamentală este alta. Boris Johnson l-a încurajat pe președintele Zelenski să meargă până la capăt, să nu înceapă negocieri de pace, eventual teritorii contra pace, cum au propus alți lideri europeni, cum știți foarte bine, lideri europeni marcanți. Dacă dispare Boris Johnson, un sprijin foarte puternic al lui Volodimir Zelenski în Occident, dispare și el (sprijinul n.r.) să știți. Marea Britanie are cea mai bine pregătită armată în Europa.", a punctat Bogdan Chirieac.
"Boris Johnson îl sprijină pe Volodimir Zelenski să lupte până la capăt, să nu cedeze teritorii pentru a face pace cu Federația Rusă, cu dictatorul Putin. Pentru asta, Boris Johnson a încurajat, a înarmat, a pregătit armata ucraineană, fără echivoc și sunt cei mai buni militari din lume alături de americani. Dacă dispare Boris Johnson din funcția de premier, s-ar putea ca următorul premier britanic să nu fie atât de implicat, să fie implicat precum Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, și atunci acest lucru să-l oblige mai degrabă pe Zelenski să înceapă negocierile de pace chiar cu un preț uriaș, adică teritorii contra pace, cu Putin.
Citește mai mult AICI.
Vezi și:
Boris Johnson ar urma să demisioneze, după un val de scandaluri în care a fost implicat. Au existat mai multe demisii până la aceasta anunțată a premierului britanic. De două luni, situația este foarte complicată în Marea Britanie pentru Boris Johnson.
”După un val de demisii din guvernul său, premierul își va anunța plecarea din Downing Street, mai târziu” anunță SkyNews. Astfel, Boris Johnson va demisiona astăzi din funcția de prim-ministru. Plecarea sa vine în urma unui val de demisii din Guvern. Presa citată scrie că demisia a venit după o discuție între premierul britanic și Graham Brady, președintele 1922 Committee. Un nou lider conservator urmează să fie stabilit de către partid în octombrie. De altfel, Boris Johnson are și o pretenție: de a rămâne în funcție până în toamnă, chiar dacă-și va da demisia astăzi.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News