Kremlinul a venit cu o primă reacție după alegerile din Republica Moldova.
Secretarul de presă al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a susținut că rezultatele preliminare ale votului la alegerile prezidențiale din Moldova, precum și condițiile campaniei, indică un număr mare de oponenți ai cursului actualului președinte Maia Sandu, scrie Interfax.
„În condițiile campaniei electorale care nu a fost una liberă, în condițiile în care forțele de opoziție au fost private de posibilitatea de a se angaja în orice campanie electorală, de a se angaja în procesul electoral, când au fost persecutați, au fost aruncați în închisoare, au fost interogați, nu li s-a permis intrarea în țară, s-au închis instituții mass-media, s-au blocat resursele de pe internet și așa mai departe... adică chiar și în condițiile unei astfel de campanii electorale lipsite de libertate, vedem câți oameni nu sunt susținători ai ideologiei actualului preşedinte Sandu. Acest lucru atrage atenția”, a spus el.
Peskov a continuat să lanseze, subtil, acuzații.
„Primul lucru pe care îl vedem este, desigur, ritmurile de creștere mecanice, inexplicabile ale voturilor pentru Sandu și în favoarea acelor participanți la referendum care se pronunță pentru orientarea către Uniunea Europeană. De fapt, orice observator care are cea mai mică înțelegere a esenței proceselor politice poate înregistra aceste anomalii odată cu creșterea acestor voturi”, a mai spus purtătorul de cuvânt al lui Putin.
Primul tur al alegerilor prezidențiale din Moldova a avut loc pe 20 octombrie. Președintele în exercițiu - Maia Sandu și fostul procuror general al Republicii Moldova - Alexander Stoianoglo, au trecut în turul doi. Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală după numărarea voturilor din 98.15% din totalul celor 2.219 secţii de votare, Sandu, care este susţinută de Partidul Acţiune şi Solidaritate, aflat la guvernare, a întrunit 41.83% din sufragii (633.403 voturi), în timp ce candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo, a obţinut 26.40% (399.740 voturi).
Concomitent cu alegerile prezidențiale, în țară a avut loc un referendum constituțional privind integrarea europeană a Moldovei, iar potrivit rezultatelor preliminare, 50,28% din voturi sunt pentru modificarea Constituției, 49,72% au votat împotrivă. Sunt numărate până la această oră 1,47 de milioane de voturi (98,96% din totalul voturilor exprimate). Pentru modificare au votat 741.652, iar împotrivă sunt 733.372.
Precizăm că Maia Sandu a declarat că Moldova s-a confruntat cu un „atac fără precedent la adresa libertății și democrației” în timpul alegerilor prezidențiale și al referendumului constituțional.
„Grupări criminale împreună cu forțe străine, ostile intereselor noastre au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace pentru a duce cetățenii și țara noastră într-o zonă de incertitudine și instabilitate. Avem probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi.
Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică și panică în societate. Nu vom renunța să apărăm libertatea și democrația. Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu deciziile", a spus ea.
Dmitri Peskov a comentat ulterior declarațiile făcute de Maia Sandu,
„Aceasta este o acuzație destul de gravă împotriva acestor bande criminale și ar trebui prezentate un fel de dovezi în fața publicului. Dacă ea spune că a pierdut voturi din cauza anumitor bande criminale, ar trebui să prezinte dovezi să să explice de ce există atâtea voci care nu sunt de acord cu afirmația ei. Sunt și acestea grupuri criminale sau vrea să spună că cetățenii moldoveni care nu o susțin sunt asociați cu grupuri criminale?”, a mai spus Peskov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News