Prima scanare a creierului unui om în aflat pragul morții arată ce se experimentează înainte de deces

Fotografie de la Anna Shvets: PEXELS
Fotografie de la Anna Shvets: PEXELS

Pentru a dezvălui câteva secrete despre procesele neurofiziologice din apropierea morții, o echipă internațională de cercetare care a reușit să efectueze pentru prima dată o electroencefalogramă (EEG) a creierului unui bărbat cu puțin timp înainte de moartea acestuia.

Cu această ocazie, cercetătorii au înregistrat primele date continue despre dinamica neuronală a creierului unui pacient de 87 de ani care a murit în urma unui stop cardiac.

”Am măsurat 900 de secunde de activitate cerebrală înainte și după momentul morții și ne-am stabilit un obiectiv specific pentru a investiga ce s-a întâmplat în cele 30 de secunde înainte și după ce inima încetează să mai bată”, a spus dr. Ajmal Zemmar, neurochirurg la Universitatea din Louisville, care a coordonat studiul, potrivit unui articol publicat de Today.

În lucrarea, publicată în 2022 în Frontiers in Aging Neuroscience, cercetătorii au raportat că, în timpul celor 15 secunde care au precedat atacul de cord al bărbatului, activitatea sa cerebrală a relevat un vârf relativ al puterii benzii gamma care a interacționat cel mai mult cu undele alfa, un model care nu este diferit de cel al rechemării memoriei.

”Având în vedere că această cuplare între activitatea alfa și gama este implicată în rechemarea memoriei la subiecții sănătoși, emitem ipoteza că o astfel de activitate poate susține o ultimă ”rechemare a vieții”, o ultimă amintire a evenimentelor majore ale vieții chiar înainte de moarte, similar cu cele raportate în experiențele în apropierea morții”, a spus dr. Ajmal Zemmar.  ”Astfel de activitate poate ajuta să explice de ce oamenii văd flashback-uri de memorie sau chipuri ale unor oameni cunoscuți, în timpul morții apropiate”, a mai adăugat acesta.

Calm și seninătate

Eliberarea de endorfine explică senzația de calm și seninătate. Potrivit oamenilor de știință, debutul fenomenelor raportate în timpul NDE (experiențe înaintea morții) ar putea fi explicat printr-o serie de modificări fiziologice care apar într-un creier puternic afectat, cum ar fi în urma unei răni la cap, a unui atac de cord sau a unui stop respirator.

Se știe că în condiții de stres sau pericol, creierul eliberează endorfine pentru a reduce durerea și a induce o senzație de bine: acest lucru ar putea explica sentimentul de calm și seninătate raportat de pacienți în timpul experiențelor în apropierea morții.

Pentru a confirma această ipoteză, un studiu efectuat pe șobolani a arătat cum experiența extraordinar de pozitivă pe care oamenii o raportează în cazul NDE ar putea fi de fapt legată de un flux de serotonină eliberat din creier.

”Acesta poate fi modul creierului de a pregăti treptat corpul pentru moarte prin inducerea sentimentelor de euforie și ameliorarea durerii”, a spus dr. David San Filippo, profesor la Universitatea Națională Louis și cercetător în experiența în apropierea morții. 

Activitatea lobului temporal și fenomenele vizuale

Pe de altă parte, elaborarea fenomenelor vizuale, precum tunelurile și luminile, distorsiunile percepției corpului și experiențele de detașare de propriul corp, ar putea fi explicată prin stimularea electrică mai mare a lobului temporal (regiune a creierului responsabilă pentru un număr mare de mecanisme legate de emoții și memorie). 

Se știe că, în timpul experienței din apropierea morții, creierul prezintă o activitate crescută în diferite regiuni, cum ar fi cele asociate cu memoria, vederea, auzul și emoțiile. 

”În special, se crede că lobul temporal, responsabil pentru procesarea sunetului și codificarea amintirilor, este asociat cu experiențele din afara corpului și cu flashback-uri de memorie în timpul NDE”, a spus San Filippo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel