Prima țară care a înlocuit 10% din forța de muncă cu roboți

foto: Freepik
foto: Freepik

Vor acapara roboții piața muncii peste tot în lume? Să fie exemplul Coreei de Sud doar începutul?

Coreea de Sud a devenit prima națiune din lume care a integrat roboți în proporție de 10% din forța sa de muncă, o soluție pionieră pentru combaterea provocărilor generate de declinul demografic și scăderea ratei natalității. Potrivit raportului anual World Robotics 2024, țara are acum 1.102 roboți industriali pentru fiecare 10.000 de lucrători umani, situându-se pe prima poziție globală în utilizarea roboților pentru a înlocui sau completa activitățile umane, scrie The Independent. Această adoptare masivă a automatizării reflectă angajamentul Coreei de Sud de a combina tehnologia avansată cu nevoile economice și demografice actuale.

În fabricile din Coreea de Sud prezența roboților este de două ori mai mare decât în orice altă țară, excepție făcând Singapore care se apropie cu o medie de 770 roboți la fiecare 10.000 de angajați. Această performanță reflectă angajamentul susținut al Coreei de Sud de a integra tehnologia avansată în industrii precum cea auto și cea electronică, principalii beneficiari ai robotizării.

10.000 de lucrători non-umanoizi

Începând din 2018, densitatea roboților a crescut anual cu aproximativ 5%, consolidând poziția Coreei de Sud în fruntea clasamentului global. În context mondial, numărul roboților a crescut semnificativ, ajungând la 162 de unități la 10.000 de lucrători, față de 74 în urmă cu șapte ani. Totuși, China rămâne cea mai mare piață pentru roboți, cu peste 276.000 de unități instalate în 2023, adică 51% din totalul global. Japonia ocupă locul doi, în timp ce India a înregistrat o creștere impresionantă de 59% în utilizarea roboților.

Dincolo de fabrici, Coreea de Sud extinde utilizarea roboților în diverse sectoare, cum ar fi sănătatea, agricultura și industria ospitalității. Aceste progrese sunt susținute printr-un plan național ambițios, alocând 2,4 miliarde de dolari pentru dezvoltarea roboților inteligenți până în 2030. Guvernul își propune să crească producția locală de componente robotice de la 44% la 80%, sprijinind astfel economia și contracarând efectele scăderii populației active.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel