Prima țară din NATO care ar putea avea un lider pro-Putin. Cine este Robert Fico

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Robert Fico este un susținător declarat al războiului Rusiei împotriva Ucrainei și are șanse foarte mari să ajungă la putere în țara sa.

Slovacia se pregătește să-și aleagă cel de-al cincilea prim-ministru în doar patru ani, iar partidul de opoziție al lui Robert Fico, simpatizant asumat al Kremlinului, este primul în sondaje, conform CNN.

De când Rusia a invadat Ucraina în februarie, Slovacia a fost unul dintre cei mai fideli aliați ai Kievului. Cele două țări au graniță comună, iar Slovacia a fost primul stat care a trimis apărare antiaeriană în Ucraina și a primit zeci de mii de refugiați.

Dar toate acestea s-ar putea schimba dacă Fico va ajunge la putere. Fostul prim-ministru nu ascunde simpatiile sale față de Kremlin și i-a învinuit pe „na*iștii și fas*iștii ucraineni” că l-au provocat pe președintele rus Vladimir Putin să lanseze invazia. Acesta a repetat aceeași narațiune pe care Putin a folosit-o pentru a-și justifica invazia.

Fico a cerut guvernului slovac să înceteze furnizarea de arme Kievului și a spus că, dacă ar deveni prim-ministru, Slovacia „nu va mai trimite muniție”.

De asemenea, Robert Fico se opune aderării Ucrainei la NATO.

Robert Fico, posibil premier al Slovaciei

Grigorij Mesežnikov, analist politic și președintele Institutului pentru Afaceri Publice, un think tank slovac, a spus că, la fel ca mulți simpatizanți ai Rusiei, Fico își prezintă sprijinul pentru Moscova drept o inițiativă de „pace”.

„El și aliații săi susțin că nu ar trebui să trimitem arme în Ucraina, deoarece asta va face războiul să dureze mai mult. Ei spun că „va fi pace dacă nu mai trimitem arme în Ucraina”, pentru că, dacă nu o facem, conflictul se va încheia mai devreme. Deci, în esență, ei nu sunt pro-pace, sunt pro-ruși”, a spus Mesežnikov pentru CNN.

Fico a mai fost prim-ministru al Slovaciei timp de mai bine de un deceniu, mai întâi între 2006 și 2010 și apoi din nou din 2012 până în 2018.

El a fost forțat să demisioneze în martie 2018, după mai multe săptămâni cu proteste în masă cauzate de uciderea jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale, Martina Kušnírová.

Kuciak a scris despre corupția în rândul elitei țării, inclusiv a persoanelor apropiate de Fico și partidul său, SMER.

Haosul din ultimii ani i-a oferit lui Fico o nouă șansă

„La un an de la ultimele alegeri, părea aproape că partidul va dispărea complet. Dar (Fico) a reușit să se reactiveze și acum este favorit”, a spus Mesežnikov.

„SMER au încă un sprijin puternic printre alegătorii lor de bază și acest sprijin este legat emoțional de (Fico), dar au fost ajutați și de numeroasele conflicte din cadrul guvernului și de unii factori externi, inclusiv Covid, inflația ridicată, criza energetică și războiul din Ucraina”, a mai zis Mesežnikov.

Slovacia are un sistem electoral complicat și o scenă politică fragmentată, cu până la 10 grupări politice capabile să atingă pragul de 5% necesar pentru a intra în parlament.

Asta înseamnă că, chiar dacă partidul lui Fico va câștiga alegerile, probabil că va avea nevoie de cel puțin un partener de coaliție. El nu a exclus să lucreze cu Republica, un partid de extremă dreaptă care susține că războiul din Ucraina este o consecință a „politicii de expansiune a NATO” și a „agresiunii Kievului față de minoritatea rusă din estul Ucrainei”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel