Urmărește emisiunea live



Prima țară din UE în care Legea vaccinării obligatorii a fost promulgată. Va intra în vigoare sâmbătă

Prima țară din UE în care Legea vaccinării obligatorii a fost promulgată. Va intra în vigoare sâmbătă / foto proteste: Twitter - Balazs Csekö
Prima țară din UE în care Legea vaccinării obligatorii a fost promulgată. Va intra în vigoare sâmbătă / foto proteste: Twitter - Balazs Csekö

Legea privind vaccinarea obligatorie împotriva Covid va intra în vigoare sâmbătă în Austria.

'Alexander Van der Bellen a promulgat astăzi la prânz legea federală privind obligativitatea de vaccinare împotriva COVID-19', a anunţat biroul de presă al preşedintelui austriac într-un comunicat.

'Va deveni efectivă sâmbătă'

Legea a fost publicată imediat în Monitorul Oficial şi 'va deveni efectivă sâmbătă', a declarat un purtător de cuvânt de la Ministerul Sănătăţii. Agenţia de presă austriacă APA evocase posibilitatea ca legea să intre în vigoare duminică. Textul de lege a fost adoptat de Parlamentul Austriei pe data de 20 ianuarie cu o largă majoritate, doar reprezentanţii extremei drepte votând împotrivă.

Toţi rezidenţii austrieci cu vârsta peste 18 ani din această ţară având 8,9 milioane de locuitori sunt vizaţi de noua lege, cu excepţia femeilor însărcinate, persoanelor care au contractat noul coronavirus cu mai puţin de 180 de zile în urmă şi persoanelor ce pot fi scutite de la vaccinare din motive medicale.

Ce spun sondajele

Potrivit unui sondaj pentru revista Profil, 51% dintre persoanele intervievate se opun vaccinării obligatorii din luna februarie, dintre care 34% s-au pronunţat împotriva obligativităţii vaccinării în general, iar 17% sunt favorabili amânării de a se lua o astfel de decizie. Sondajul a relevat că 45% dintre austrieci sunt în favoarea vaccinării obligatorii începând din februarie.

Peste 60% dintre austrieci susţin noua lege, potrivit unui alt sondaj, dar există totuşi şi un procent important din populaţie care i se opune cu fermitate.

Controale abia în martie

Controalele privind respectarea acestei legi vor începe însă abia la jumătatea lunii martie: amenzi vor putea fi aplicate, pentru sume ce variază de la 600 la 3.000 de euro, însă ele vor fi anulate dacă persoana vizată se vaccinează în două săptămâni.

Timp de mai multe săptămâni, sute de mii de persoane au protestat pe străzile din Austria, după ce s-a anunțat acest proiect de lege în noiembrie 2021, pentru a manifesta împotriva Guvernului și a acestei măsuri 'radicale'.

VEZI ȘI Proteste la Viena împotriva vaccinării obligatorii - video

Au apărut critici şi faţă de rolul acestei legi prin prisma gravităţii mai scăzute a variantei Omicron şi a creşterii explozive a numărului de cazuri de COVID-19.

Guvernul austriac a anunţat și o viitoare relaxare a restricţiilo, inclusiv contra persoanelor nevaccinate, care în prezent nu au acces în restaurante, spaţii culturale şi la evenimente sportive. Însă pentru ministrul Sănătăţii, Wolfgang Muckstein, vaccinarea obligatorie vizează protejarea populaţiei împotriva 'noilor valuri' şi 'lupta contra noilor variante' ce ar putea să apară în lunile următoare, a declarat el joi pe Twitter. Aproximativ 72% dintre austrieci sunt vaccinați cu schemă completă.

VEZI ȘI Austria pune capăt lockdown-ului pentru persoanele nevaccinate

Vaccinare obligatorie și în Italia pentru cei de peste 50 de ani

Italienii în vârstă de peste 50 de ani sunt obligaţi să se vaccineze împotriva coronavirusului, conform unei noi legi.

Cei care nu s-au vaccinat încă au primit o perioadă de graţie până la sfârşitul lunii ianuarie pentru a face acest lucru. De la 1 februarie, toţi cei care nu sunt vaccinaţi sau care nu au primit a doua doză sau o injecţie de rapel, deşi au avut ocazia să o facă, vor fi amendaţi cu 100 de euro.

Măsura va rămâne în vigoare până la 15 iunie şi se aplică tuturor rezidenţilor cu vârsta de peste 50 de ani, inclusiv cetăţenilor străini. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel