După reuniunea miniştrilor energiei ai statelor membre ale UE, László Palkovics a relatat detaliile întâlnirii sale cu comisarul pentru energie, Kadri Simson, declarând că Ungaria ar trebui să fie cât mai independentă de ţările din regiune în privinţa aprovizionării cu energie.
Potrivit Rador, planul referitor la sistemul energetic al Ungariei are ca ţinte să facă acest sistem mai ecologic şi mai nepoluant, să realizeze obiectivele privind emisiile, precum şi să obţină autonomia energetică a ţării, a declarat, luni seara, Agenţiei de Presă MTI, ministrul Tehnologiei şi Industriei, în cadrul unei convorbiri telefonice de la Luxemburg.
László Palkovics a precizat: ”Ungaria a început în urmă cu mai bine de un deceniu să devină independentă în privinţa aprovizionării cu energie, iar în prezent are puncte de tranzitare a gazelor natural şi a curentului electric dinspre toate ţările vecine. Ungaria analizează, de asemenea, modalităţile de a crea o situaţie energetică bazată pe producţie locală, pentru cazul în care nu ar primi energie din nicio direcţie exterioară”, a adăugat oficialul ungar.
Ministrul Tehnologiei şi Industriei a declarat că Ungaria şi-a modificat planul referitor la sistemul energetic pentru a îndeplini obiectivele climatice prevăzute până în 2030 şi pentru a putea trece la îndeplinirea obiectivelor în perspectiva anului 2050.
Ungaria planifică achiziţii prin care economia poate deveni mai ecologică sau care pot oferi soluţii privind stocarea energiei.
Ungaria doreşte ca Uniunea Europeană să contribuie la finanţarea investiţiilor, deoarece - a spus ministrul ungar al energiei - programul nu vizează doar soluţii pentru Ungaria, ci poate furniza soluţii şi pentru problema independenţei energetice a Europei.
László Palkovics a declarat că aprovizionarea Ungariei cu gaze naturale este asigurată. Cu toate acestea, având în vedere că aprovizionarea poate fi întreruptă sau oprită, guvernul va face tot posibilul pentru a asigura stocul de energie a ţării.
În ceea ce priveşte nivelul de încărcare a rezervoarelor de gaze din Ungaria, ministrul a amintit că acestea trebuie să fie umplute la cel puţin 80% din capacitatea lor înaintea sezonului de iarnă 2022-2023.
Volumul de stocare stabilit pentru Ungaria este deja realizat în proporţie de peste două treimi, a adăugat László Palkovics.
Citește și...
Depozitele subterane europene sunt pe jumătate pline/ goale
În acest moment, depozitele subterane din Europa sunt pline în proporție de 57%. Cea mai recentă propunere a Comisiei Europene este ca fiecare țară să atingă 80% până la 1 noiembrie, în timp ce Germania și-a stabilit obiective de 80% până la 1 octombrie și 90% până la 1 noiembrie.
România nu va îndeplini ținta UE de 80% dacă vor continua la viteza actuală
Analiștii de la think tank-ul Bruegel de la Bruxelles avertizează că ”România, Bulgaria și Ungaria nu vor îndeplini ținta UE de 80% dacă vor continua la viteza actuală”, în timp ce ”Germaniei, Austriei și Slovaciei le va fi foarte greu să-și umple instalațiile de depozitare dacă fluxurile de gaz din Rusia sunt oprite”.
UE, care înainte de război a primit aproximativ 40% din gazul său din Rusia, și-a prezentat planuri de a reduce importurile cu două treimi până la sfârșitul anului și de a elimina treptat gazul rusesc până în 2027.
Guvernele și utilitățile europene au cumpărat gaz natural lichefiat sau GNL scump din Statele Unite, care este livrat cu o navă, spre deosebire de gazul care vine prin conducte din Rusia și este de obicei mai ieftin.
Dar războiul a crescut prețurile energiei, ceea ce alimentează o inflație record în Europa și ajută la menținerea veniturilor ridicate pentru Rusia.
Există eforturi pentru a obține mai mult gaz din Norvegia și Azerbaidjan, în timp ce se așteaptă ca lansarea accelerată a energiei regenerabile și conservarea să joace roluri mai mici.
În ciuda concentrării asupra energiei regenerabile, criza împinge țările înapoi la combustibilii fosili. Germania se grăbește să adopte legislația de repornire a centralelor electrice pe cărbune în ciuda planurilor de a renunța complet la cărbune până în 2030.
Vicecancelarul Robert Habeck a spus că este ”amar” să te întorci la cărbune, dar că ”în această situație, este o necesitate absolută”.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci