Oamenii de știință din China au reușit pentru prima dată în istorie să teleporteze un obiect pe orbita Terrei.
Este vorba despre un obiect sub forma unui foton care a fost transferat la bordul unui satelit aflat la o altitudine de peste 500 de kilometri, informează businessinsider.com.
Nu cu mult timp în urmă, la începutul anilor '90, oamenii de știință lansau o teorie potrivit căreia teleportarea ce folosește fizica cuantică ar putea fi posibilă.
De atunci, acest proces a devenit o operațiune standard în laboratoarele de optică cuantică din lumea întreagă. De fapt, doar anul trecut, două echipe de cercetători separate au coordonat prima teleportare cuantică din lume în afara unui laborator științific.
În 2017, cercetătorii din China au dus procesul cu un pas mai departe: ei au teleportat cu succes un foton de pe Terra la bordul unui satelit ce orbitează la o altitudine de peste 500 de kilometri.
Satelitul, denumit Micius, scrie Agerpres, este un fotoreceptor deosebit de sensibil, capabil să detecteze stările cuantice ale fotonilor lansați de la sol. Satelitul Micius a fost lansat pentru a permite oamenilor de știință să testeze diverse concepte tehnologice de bază ale fizicii cuantice, precum inseparabilitate, criptografie și teleportare.
Noua teleportare a fost anunțată sub forma unuia dintre primele rezultate obținute în urma acestor experimente. Savanții chinezi nu numai că au reușit să teleporteze primul obiect din istorie de la sol pe orbita terestră, ci au creat și prima rețea cuantică satelit-sol, doborând recordul de distanță pentru o măsurare a inseparabilității cuantice.
"Teleportarea pe distanță lungă a fost recunoscută ca un element fundamental în protocoale precum rețelele cuantice la scară mare și calculul distribuției cuantice", a declarat un reprezentant al echipei chineze pentru MIT Technology Review. "Precedentele experimente de teleportare în destinații îndepărtate s-au limitat la distanțe de ordinul unei sute de kilometri, din cauza pierderii fotonului în fibrele optice sau canalele terestre prin spațiu liber".
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News