Prima treaptă a unei rachete în curs de dezvoltare s-a prăbușit în centrul Chinei. Compania anunță defecțiuni structurale

Foto cu rol ilustrativ: Pxhere
Foto cu rol ilustrativ: Pxhere

Citește în articol mai multe despre racheta Tianlong-3.

Prima treaptă a rachetei Tianlong-3, în curs de dezvoltare, s-a desprins de platforma de lansare în timpul unui test din cauza unei defecțiuni structurale și a aterizat într-o zonă colinară a orașului Gongyi din centrul Chinei, anunță compania chineză Beijing Tianbing Technology, conform Reuters.

Nu au fost raportate victime în urma unei investigații inițiale, a declarat compania, cunoscută și sub numele de Space Pioneer.

Părți ale treptei rachetei au fost împrăștiate într-o ”zonă sigură”, dar au provocat un incendiu local, potrivit unei declarații separate a biroului de gestionare a situațiilor de urgență din Gongyi.

Focul a fost între timp stins și nimeni nu a fost rănit, a declarat biroul.

Tianlong-3, cu două trepte, este o rachetă parțial reutilizabilă în curs de dezvoltare de către compania Beijing Tianbing Technology, unul dintre micii producători de rachete din sectorul privat care au crescut rapid în ultimii cinci ani.

Căderea de resturi de rachete în China după lansări nu este ceva neobișnuit, dar este foarte rar ca o parte a unei rachete în curs de dezvoltare să efectueze un zbor neplanificat în afara locului de testare și să se prăbușească.

Potrivit companiei, prima treaptă a rachetei Tianlong-3 s-a aprins normal în timpul unui test la cald, dar ulterior s-a desprins de bancul de testare din cauza unei defecțiuni structurale și a aterizat într-o zonă colinară aflată la 1,5 km distanță.

Rachetă din mai multe trepte

O rachetă poate fi compusă din mai multe trepte, prima treaptă, sau cea mai joasă, aprinzându-se și propulsând racheta în sus la lansare.

Când combustibilul este epuizat, prima treaptă cade, iar a doua se aprinde, menținând racheta în propulsie. Unele rachete au a treia treaptă.

Space Pioneer spune că performanța Tianlong-3 este comparabilă cu racheta Falcon 9 a companiei SpaceX, care este, de asemenea, o rachetă cu două trepte.

În aprilie 2023, Space Pioneer a lansat o rachetă cu kerosen-oxigen, Tianlong-2, devenind prima firmă chineză privată care a trimis în spațiu o rachetă cu propulsoare cu combustibil lichid.

Companiile spațiale comerciale chineze s-au grăbit să intre în acest sector din 2014, când investițiile private în industrie au fost permise de stat. Multe au început să producă sateliți, în timp ce altele, inclusiv Space Pioneer, s-au concentrat pe dezvoltarea de rachete reutilizabile care pot reduce semnificativ costurile misiunilor.

Bazele de testare ale acestor companii pot fi găsite de-a lungul zonelor de coastă ale Chinei, situate lângă mare din motive de siguranță.

Unele sunt amplasate și în interiorul țării, cum ar fi centrul de testare al Space Pioneer din Gongyi, un oraș cu 800000 de locuitori din provincia Henan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel