Jurnalistul Radu Tudor a spus, pentru DCNews, ce trebuie făcut ca alte obiective de patrimoniu din România să nu aibă soarta Cazinoului din Constanța.
Epopeea reabilitării Cazinoului din Constanța, obiectiv de patrimoniu extrem de important pentru România, tinde să se soluționeze cu un fapt concret, și anume reabilitarea propriu-zisă a clădirii, după ce CNI a semnat ordinul pentru începerea lucrărilor. Jurnalistul Antena 3, Radu Tudor, originar din Constanța, a vorbit pentru DCNews în urma acestei decizii, care dă startul lucrărilor.
DC News: Un obiectiv de o asemenea importanță a fost lăsat ani de zile în paragină. De ce a durat atât de mult întregul proces de reabilitare? Care sunt sentimentele care vă încearcă? Ce trebuie făcut ca alte obiective de patrimoniu din România să nu aibă parte de aceeași soartă?
Radu Tudor: Sunt mai bine de zece ani de când lupt pentru salvarea unuia dintre cele mai importante clădiri ale patrimoniului românesc, Cazinoul din Constanța. Este o clădire în stil art nouveau, care reprezintă nivelul de civilizație europeană pentru acest popor. Din păcate, timp de zece ani de zile, am strigat în pustiu. Deși, acum, vine o veste bună, acest fapt demonstrează cât de proastă și încâlcită este legislația românească, precum și cât de slabă este clasa politică din România atunci când ne propunem cu toții să salvăm patrimoniul nostru.
Radu Tudor: În situația cazinoului sunt foarte multe alte clădiri din România. Nimeni nu și-a pus problema, dintr-un Parlament cu 500 de oameni, să simplifice legislația, astfel încât aceste monumente să fie salvate. Sper să îl vedem, în sfârșit, reabilitat, precum a fost el dintotdeauna și să reintre într-un circuit turistic cu un cazino performant, cu o sală de spectacole, cu restaurantul și barul, cu tot ceea ce a reprezentat de-a lungul anilor pentru români, dar și pentru turiștii străini. Este un simbol al litoralului românesc, al României. În sfârșit, vom avea un obiectiv de atracție pentru vizitatorii străini. Din păcate, litoralul românesc are prea puține lucruri de atracție pentru aceștia.
Constanța ar putea încasa mult mai multe milioane de euro decât o face în prezent din cauza stării deplorabile a unor obiective de patrimoniu din zona centrului vechi. Îmi doresc ca din această lecție a Cazinoului niște politicieni, care mai țin la această țară, nu știu dacă există, să tragă niște concluzii, învățăminte, și să ne prezinte rapid un plan despre cum poate fi evitată reabilitarea unui obiectiv de patrimoniu românesc, fără 12 ani de certuri, scandaluri, contestații și procese în instanță.
DC News: Aveți o amintire mai specială în legătură cu acest obiectiv de patrimoniu?
Radu Tudor: Ca și copil, am mers, de foarte multe ori, împreună cu părinții mei să mânânc o prăjitură și să beau un suc. Se afla în partea de jos, undeva în partea dreaptă a clădirii, o terasă mică, exact în dreptul stabilopozilor și a mării. În ultimii zece ani, aceste amintiri m-au însoțit de fiecare dată când am luptat pentru Cazino. Un alt eveniment cu totul special din familie a făcut ca una dintre ultimele petreceri organizate acolo să fie nunta unor membri ai familiei. Ne-am bucurat din plin de acele spații cu totul speciale, de atmosfera incredibilă. La doar câteva luni distanță, Cazinoul a fost închis. De atunci și până astăzi, ne-am uitat cu disperare la cum se degradează clădirea.
Dacă vă uitați acum, când treci pe lângă ea, pur și simplu, ai frisoane! Este de necrezut faptul că niște oameni care au construit tot soiul de cluburi, discoteci, așa-zise cluburi acvatice și ce s-a mai construit în Constanța, au ignorat această clădire de patrimoniu. Acest fapt dovedește și crasa incultură, dar și o rea voință a celor care au condus Constanța atâția ani de zile”, a concluzionat jurnalistul Radu Tudor, pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News