Cercetătorii au descoperit unul dintre primii oameni infectați cu ceea ce avea să provoace Ciuma Neagră care a devastat Europa.
Oamenii de știință au identificat un nou candidat pentru titlul de „pacientul zero” al ciumei care a cauzat Moartea Neagră, transmite BBC. Bărbatul care a murit acum mai bine de 5.000 de ani în Letonia a fost infectat cu cea mai veche tulpină cunoscută a bolii, arată noi dovezi științifice.
Moartea Neagră sau Ciuma Neagră a devastat Europa în secolul al XIV-lea, ucigând până la jumătate din populația continentului. Valuri ulterioare de infecție au terorizat europenii sute de ani, cauzând milioane de decese.
„Până acum, aceasta este cea mai veche victimă a ciumei pe care am identificat-o”, a transmis dr. Ben Krause-Kyora de la Universitatea din Kiel, Germania, despre rămășițele care datează de acum 5.300 ani. Bărbatul a fost îngropat cu alte trei persoane într-un sit neolitic din Letonia, lângă râul Salac ce se varsă în Marea Baltică. Cercetătorii au secvențiat ADN-ul oaselor și dinților celor patru oameni, testându-l pentru bacterii și virusuri. Aceștia au fost surprinși să vadă că unul dintre ei, un vânător-adunător de 20 de ani, a fost infectat cu o tulpină antică de ciumă, cauzată de bacteria Yersinia pestis.
„Cel mai probabil fusese mușcat de o răzătoare, a fost infectat cu Yersinia pestis și a murit la câteva zile distanță, poate o săptămână, de șoc septic”, a explicat dr. Krause-Kyora. Cercetătorii sugerează că această tulpină antică a apărut acum 7.000 de ani, când agricultura a început să se dezvolte în Europa Centrală. Aceștia consideră că bacteriile ar fi trecut uneori de la animale la oameni fără să fi cauzat epidemii prea mari.
În timp, bacteriile s-au adaptat pentru infectarea oamenilor, evoluând eventual în forma cunoscută drept ciuma bubonică ce se răspândește prin purici și care a devastat populația Europei acum câteva secole. Întreaga idee că aceste tulpini timpurii se răspândeau rar pun sub îndoială alte teorii privind dezvoltarea civilizațiilor umane din Europa și Asia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News