Primar PSD, supărat pe avioanele militare: Alungă norii de ploaie din comună / Update: Reacția MApN

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Mihai Moraru (PSD), primarul din Ștefan cel Mare, județul Vaslui, este nemulțumit de faptul că avioanele miliare survolează comuna sa, spunând că ar fi alungat norii de ploaie, în contextul unei secete severe cu care se confruntă localitatea. Ministerul Apărării susține că ”aceste zboruri au fost executate cu respectarea strictă a reglementărilor aeronautice în vigoare și au fost luate toate măsurile de siguranță necesare, astfel încât impactul asupra comunităților să fie minim”.

Update

Aeronave IAR-99 Șoim din dotarea Bazei 95 Aeriană au executat, în această săptămână, în zilele de 10 și 11 august,, zboruri de instrucție în conformitate cu cerințele specifice de instruire, a transmis într-un comunicat Ministerul Apărării.

”Misiunile au constat în simularea lovirii de ținte fictive în cadrul unui scenariu tactic, iar zborurile au fost executate la joasă înălțime, în zona proximității țintei fictive, cu executarea de manevre complexe pentru lovirea țintei și evitarea focului inamic. Misiunile de zbor au făcut parte din antrenamentele pentru situații reale”, se mai arată în comunicatul MApN.

Știrea inițială

”În primul rând, precizez că nu avem niciun război cu armata. Însă, noi, locuitorii comunei Ștefan cel Mare, trebuie să acceptăm cum, după ora amiezii, apar 3-4 aeronave care survolează teritoriul comunei, într-un fel în care noi nu credem că e un antrenament. Zboară aproape de sol și trec, uneori, chiar printre stâlpii de electrificare de 3 zile încoace. Se miră toată lumea. ”, a spus primarul Mihai Moraru, într-o intervenție telefonică, la România TV.

”Trei, patru luni nu am avut deloc ploaie în comuna noastră. Acum 2 zile, atunci când au apărut avioanele erau niște nori care veneau spre comuna noastră. Chiar credeam că va ploua, dar, deodată, în văzul nostru, norii s-au dus în lateral și au dispărut de pe cer. Noi nu avem nicio problemă cu armata. Noi, ca locuitori ai comunei, și eu, ca primar, doresc ca aceste avioane să nu mai vină deasupra localității noastre. Fac niște piruete, parcă sunt la paradă. Noi nu i-am chemat. Dacă ar fi ceva de lucru, nu cred că ar avea în programul lor acele piruete, acrobații, pe care le fac.”, a mai spus primarul.

Citește și - Secetă cumplită. Debitul Dunării scade sub jumătatea celui normal la intrarea în țară

Debitul fluviului Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va ajunge la 1.950 metri cubi pe secundă (mc/s) pe parcursul săptămânii viitoare, cu 2.350 mc/s sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s), potrivit prognozei realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la 13 august 2022.

"Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în prima zi staţionar, scade la valoarea de 2.000 mc/s în următoarele două zile, apoi în scădere până la valoarea de 1.950 mc/s unde rămâne staţionar până la sfârşitul intervalului, situându-se sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului relativ staţionare pe sectorul Gruia - Calafat şi în uşoară creştere pe sectorul Bechet - Tulcea, iar în a doua parte a intervalului debitele vor fi relativ staţionare pe tot sectorul românesc", arată prognoza INHGA.

În perioada 7 - 13 august, pe râurile din ţară, debitele medii zilnice vor fi în general în scădere în prima jumătate a intervalului de prognoză şi relativ staţionare în partea a doua a intervalului, cu o uşoară tendinţă de creştere pe râurile din vestul şi nord - vestul ţării.

Hidrologii avertizează că sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, formarea de viituri rapide pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte, cu o probabilitate mai mare în Crişana, Maramureş şi Nordul Moldovei, către mijlocul intervalului de prognoză, datorită averselor torenţiale, izolat, mai însemnate cantitativ, prognozate.

Secetă în România. Peste 200 000 de hectare, distruse

Suprafaţă totală afectată de secetă până în prezent se ridică la 214.870 hectare (ha) în 25 de judeţe, mai mult de jumătate din această suprafaţă fiind cultivată cu grâu şi triticale, informează joi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

În data de 3 august 2022, MADR înregistrase 205.257 hectare afectate de secetă.

Astfel, din totalul celor 214.870 ha distruse de secetă, 128.528 ha sunt cultivate cu grâu şi triticale, urmează suprafeţele cultivate cu orz, orzoaică, ovăz şi secară - 20.855 ha, rapiţă - 22.013 ha , porumb - 26.163 ha, soia - 1.993 ha, mazăre - 548 ha, floarea-soarelui - 9.717 ha, plante furajere - 1.110 ha, alte culturi - 3.863 ha.

Situaţia suprafeţelor cu culturile calamitate se raportează zilnic pe baza proceselor verbale de constatare a pagubelor încheiate.

Potrivit datelor MADR, până în prezent au comunicat suprafeţe afectate de secetă judeţele: Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Dâmboviţa, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vaslui şi Vrancea. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel