Mai multe instituţii publice din Arad au anunţat, miercuri, că îşi unesc forţele pentru a combate fenomenul cerşetoriei, care afectează tot mai mult municipiul, unde numeroşi cerşetori din alte judeţe sunt prezenţi pe străzi sau în locurile de agrement.
Într-o conferinţă de presă comună, Primăria Arad, Poliţia Locală, Direcţia de Asistenţă Socială şi Episcopia Ortodoxă au anunţat că vor colabora în cadrul unui proiect ce se va desfăşura în premieră în municipiu, având în atenţie reducerea fenomenului cerşetoriei. Autorităţile locale estimează că în jur de o sută de cerşetori sunt prezenţi în fiecare zi în municipiu, număr care nu a mai fost întâlnit niciodată după 1990. În urma colaborării dintre cele patru instituţii, ei vor fi luaţi de pe stradă şi vor fi transportaţi la un sediu al Poliţiei Locale Arad, unde vor fi identificaţi în baza Legii 61/1991.
Ulterior, vor fi preluaţi de asistenţi sociali, care le vor asigura consiliere şi le vor facilita accesul la serviciile medicale. Secţia în care vor fi duşi cerşetorii a fost pregătită special pentru această activitate, având inclusiv o sală de mese şi una de aşteptare, dar şi încăpere pentru persoanele care prezintă o stare de agitaţie sau o stare psihică care face improprie prezenţa alături de alte persoane aflate temporar în sediul Poliţiei Locale. 'Pentru o activitate cât mai bună a acestei secţii, vom mobiliza între şase şi opt poliţişti locali. Ne dorim ca niciun cetăţean ce ajunge aici să nu fie expus unui pericol fizic sau a unei agresiuni emoţionale', a declarat şeful Poliţiei Locale, Adrian Toma. Primarul municipiului, Călin Bibarţ, a declarat că cerşetorii au ajuns 'o problemă serioasă', pentru că ei 'creează un disconfort cetăţenilor şi aduc prejudiciu imaginii oraşului'.
'Încercăm să implementăm un concept nou pentru oamenii străzii care creează un anumit disconfort cetăţenilor. Pe de o parte suntem conştienţi de faptul că unii dintre ei chiar au probleme, iar noi le-am putea rezolva. Îi adunăm din stradă, îi ducem aici, unde poliţiştii locali îi vor identifica şi le stabilesc starea de sănătate. Acolo unde sunt implicaţi şi copii, vom încerca să vedem dacă le putem oferi mai mult decât primesc în acel moment. Sunt convins că pentru o parte dintre ei se vor găsi soluţii, cum am încredere că unii nu-şi doresc să fie în asemenea situaţie. De aceea trebuie să ne aplecăm cu grijă şi într-o parte şi în cealaltă, finalitatea fiind ca ei să nu mai ajungă în stradă', a declarat primarul. Reprezentanţii Episcopiei Ortodoxe Arad au anunţat că vor contribui atât material, asigurând mese pentru cei găsiţi pe stradă cerşind, dar şi consiliere spirituală. De asemenea, vor fi contactaţi preoţii din localităţile din care provin cerşetorii şi se va încerca reintegrarea lor în familie sau în comunităţile respective.
'Este necesară implicarea noastră alături de celelalte instituţii. Noi, pe lângă asistenţa spirituală vom oferi şi asistenţă materială, mai exact vom asigura masa pentru persoanele care vor ajunge aici. Ne dorim să identificăm persoanele care cerşesc, care stau pe stradă şi să le ajutăm, să îi recuperăm pe cei care pot fi recuperaţi şi să îi reintegrăm în societate. Preoţii parohi vor urmări aceste cazuri şi vor încerca să dea o mână de ajutor. Ne dorim ca şi ei să fie nişte oameni normali, într-o societate normală', a spus episcopul vicar Emilian Crişan.
Persoanele care nu au unde să locuiască vor fi duse la Adăpostul de Noapte Arad, unde pot dormi şi au condiţii pentru asigurarea igienei personale şi pentru a lua masa. Tot aici, persoanele aduse de Poliţia Locală vor beneficia de consiliere psihologică. Pentru reducerea fenomenului cerşetoriei, instituţiile implicate fac apel şi la populaţie să nu mai încurajeze persoanele oferindu-le bani. De altfel, Primăria a anuţat că va elabora un proiect de hotărâre de consiliu local care să permită confiscarea banilor găsiţi asupra cerşetorilor, astfel încât să-i determine să nu mai iasă pe stradă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu