Primăria Bacău este acuzată de Prefectură că şantajează clienţii casnici ai CET-ului

prefect-bacau-constantin-scripat
prefect-bacau-constantin-scripat

Prefectul Judeţului Bacău, Constantin Scripat susţine că municipalitatea şantajează clienţii casnici ai CET-ului. Prefectul a declarat că Primaria condiţionează acordarea subvenţiilor la căldură, stabilite prin hotărâre de Guvern, de semnarea convenţiilor individuale cu furnizorul de agent termic. Clienţii racordaţi la CET care vor să beneficieze de subvenţiile oferite de Guvern sunt obligaţi, de emisari ai societăţii de termoficare, să încheie convenţii individuale. De partea cealaltă Oficialii Primăriei Bacău neaga existenţa unor practici de acest fel, informează ziarul Deşteptarea.

Autor: Adrian Stroescu

[caption id="attachment_119231" align="alignleft" width="288" caption="Prefectul Constantin Scripat"][/caption] Conducerea Prefecturii Bacău susţine că municipalitatea foloseşte convenţiile individuale pe post de obiect de şantaj. Concret, susţin reprezentanţii Guvernului în teritoriu, lucrătorii Primariei condiţionează acordarea subvenţiilor la căldura, stabilite de Executiv prin hotărâre, de semnarea convenţiilor cu furnizorul de agent termic, în speţă CET Bacău. Cu alte cuvinte, afirmă oficialii Prefecturii, băcăuanii branşaţi la CET care vor să obţină subvenţiile oferite de Guvern sunt şantajaţi de edilii Bacăului cu semnarea convenţiei individuale cu furnizorul de agent termic. Prefectul Constantin Scripat a afirmat că practica este ilegală şi că ar fi fost instituită printr-o hotărâre aprobată în Consiliul Local Bacău la finele lunii septembrie.

“Acest ajutor pentru încălzirea locuinţei vine de la Guvernul României şi se adresează pentru toată populaţia ţării. Ce-a făcut Primăria Bacău sau cum a înţeles să ducă la îndeplinire acest proiect al Guvernului? Primăria Bacău, pe lângă primirea acestor cereri pentru acordarea ajutorului de căldură, repet a ajutorului de la Guvern, şi-a permis să vină şi cu un model de convenţie de facturare individuală a energiei termice, o convenţie prin care doreşte să creeze o relaţie contractuală între băcăuanii racordaţi la sistemul public de termoficare şi CET Bacău. Aici a aparut problema”, a afirmat Scripat.

Prefectul a declarat că pe adresa Prefecturii au sosit mai multe sesizări cu privire la practicile neortodoxe din cele şapte centre de colectare a cererilor pentru acordarea subvenţiilor la caldura.

“Spre mine au venit mai multe sesizări, fapt ce m-a determinat să verific situaţia de la SPAS, dar şi de la unul din cele şapte centre, să văd dacă sesizările se confirmă. Am constatat că sesizările sunt fondate. Această cerere de ajutor de căldura de la Guvern este condiţionată de semnarea unei convenţii între locuitorul băcăuan racordat la CET şi CET”, a spus prefectul.

El a catalogat convenţiile individuale drept o formă de şantajare a băcăuanilor branşaţi la sistemul public de termoficare. Scripat a apreciat drept ilegală practica municipalităţii.

Primăria neagă şantajul

Oficialii Primariei au negat existenţa practicilor incriminate de prefect.

Aceştia au declarat că în municipiul Bacău ar există 240 de asociaţii de proprietari şi că pe masa Prefecturii au ajuns doar câteva sesizări.

Viceprimarul Roxana Mironescu a recunoscut, în schimb, că prefectul se poate interesa de situaţia termoficării locale, în baza atribuţiunilor conferite prin lege.

“În Bacau sunt 240 de asociaţii, dumneavoastră aveţi în faţă două sesizări. Conventţile individuale de facturare există de anul trecut. Este într-un fel justificată reacţia de respingere din partea administratorilor şi a preşedintilor de asociaţie. Suntem însă în faţa unei hotărâri de consiliu local din septembrie 2011, hotărâre care a urmat toţi paşii legali. Această hotărâre a trecut în şedinţa consiliului local cu majoritate de voturi şi în această hotărâre se spune foarte clar că abonaţii de la CET SA trebuie să-şi facă convenţie individuală de plată. Acordarea ajutorului de la bugetul de stat nu este condiţionată de semnarea convenţiei individuale cu CET”, a precizat Mironescu.

În muncipiul Bacău, aproximativ 70 la suta din locuitorii beneficiază de surse de încălzire independente, precum centralele termice, sobe etc. şi doar 30 la sută sunt branşaţi la sistemul public de termoficare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel