UPDATE: ACCEPT: Mesajul PMB este discriminatoriu / Primăria București, acuzată de Asociația ACCEPT că boicotează Marșul Bucharest Pride

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Asociația ACCEPT acuză Primăria Municipiului București că boicotează organizarea Marșului Bucharest Pride. 

UPDATE: "Pentru început, Primăria Generală a Capitalei a refuzat traseul invocând dificultăţi în a asigura securitatea participanţilor. Să auzim 16 ani, de la primul PRIDE, acelaşi tip de argumente că Primăria nu poate securiza o cale pietonală, vorbim totuşi de Calea Victoriei, un bulevard ultracentral din Bucureşti care este deja securizat. (...) Marşul 'Bucharest PRIDE' se va desfăşura la ora stabilită şi la locul stabilit în ciuda refuzului administrativ al Primăriei", a afirmat Florin Buhuceanu, membru al Asociaţiei ACCEPT, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în faţa sediului Primăriei Generale a Capitalei,potrivit Agerpres.

El a calificat drept "completamente inacceptabile" alternativele oferite de municipalitate pentru organizarea marşului.

"Suntem mai mult decât o bandă pe un bulevard central al Bucureştiului. Când vorbim de securitatea participanţilor nu putem fi aduşi pe o stradă circulată sub nicio formă. Primăria trebuie să înţeleagă asta după cum trebuie să înţeleagă că nu poate schimba de la o săptămâna la alta locaţia unui eveniment care se organizează de luni de zile. (...) PMB (...) trebuie să respecte legea în acest moment şi să protejeze legal participanţii la marş", a susţinut Buhuceanu.

"Vocea noastră nu poate fi redusă la tăcere"

Conform acestuia, nu a avut loc nicio discuţie cu municipalitatea legată de numărul de participanţi la marş, dar se aşteaptă să fie mai mulţi de 500.

"În general, e foarte greu să estimezi câţi participanţi vin la un marş, cu atât mai mult în cadrul unui PRIDE. Este un spaţiu în care oamenii se adună cu miile, (...) deci aceeaşi regulă ar trebui să se aplice şi în cazul nostru. Probabil vom ieşi în stradă mai mult de 500, pentru că suntem într-o situaţie în care trebuie să protestăm, vocea noastră nu poate fi redusă la tăcere, drepturile noastre (...) nu pot ceda în faţa sancţiunilor administrative ale Primăriei Capitalei", a explicat Florin Buhuceanu.

"Mesajul transmis de PMB este unul discriminatoriu"

Directorul executiv al ACCEPT, Teodora Ion-Rotaru, a afirmat, la rândul său, că Primăria Capitalei nu a furnizat "niciun argument" pentru care nu este posibilă organizarea marşului pe Calea Victoriei.

"Mesajul transmis de PMB prin faptul că nu permite persoanelor LGBT, familiilor lor, prietenilor lor să-şi arate susţinerea pentru drepturi egale este unul discriminatoriu, este un mesaj homofob, este un mesaj care ne trimite în afara Bucureştiului, în afara oraşului la care şi noi avem drept. (...) Noi o să mergem pe Calea Victoriei, aşa cum ne-am propus. Sâmbătă, pe 14 august, la ora 17,00, o să ne adunăm în Piaţa Victoriei şi o să mergem într-un marş pietonal între ora 18,00 şi ora 19,00, până la esplanada cu statui la Universitate", a declarat ea.

Teodora Ion-Rotaru a spus că nu îşi asumă eventuale sancţiuni din partea PMB. "Ne asumăm lupta cu statul român în instanţele de judecată şi la CEDO", a adăugat ea.

Potrivit lui Luca Istodor, co-organizator al "Bucharest PRIDE" 2021, Primăria Capitalei a aprobat deja un marş al Asociaţiei Noua Dreaptă.

"Autorităţile au autorizat marşul Noua Dreaptă înainte să-l autorizeze pe al nostru şi autorităţile sunt pregătite să susţină un marş fascist, sunt complice cu el, dar pe noi ne ţin o zi întreagă la Primărie ca, la final, să ne refuze autorizaţia pentru marşul de pe Calea Victoriei. Vor să ne reducă la tăcere, vor să reducă la invizibilitate persoanele trans, persoanele rome, lucrătorii şi lucrătoarele sexuale, persoanele cu dizabilităţi, vor să fim cât mai umili, să stăm cât mai ascunşi şi invizibili", a susţinut Istodor.

La finalul conferinţei de presă, membrii ACCEPT au protestat în faţa Primăriei Capitalei, scandând "Homofobie la Primărie", "Refuz, refuz, refuz acest abuz", "Dreptul la exprimare, călcat în picioare".

________________________________________________________________________________

UPDATE: "Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din București a oferit Asociației ACCEPT mai multe opțiuni pentru organizarea evenimentului „Marșul Bucharest PRIDE” și rămâne deschisă pentru noi discuții cu reprezentanții Asociației, în speranța ajungerii la o poziție comună.

Deocamdată, Comisia, întrunită în ședință în data de 5 august 2021, a argumentat pericolele la care s-ar putea expune participanții la eveniment în cazul în care acesta s-ar desfășura pe Calea Victoriei, acolo unde în mod tradițional are loc proiectul intitulat ”Străzi deschise”. Membrii de specialitate ai Comisiei au avertizat asupra faptului că pe traseul propus de Asociație va exista deja o densitate importantă de oameni care poate reduce posibilitatea organelor de ordine să îi protejeze pe manifestanți. Astfel, nu sunt întrunite condițiile legale de organizare a adunărilor publice prevăzute în art. 2 din Legea 60/1991.

Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice a propus ca „Marșul Bucharest PRIDE” să fie organizat fie în aceeași locație dar într-o altă zi, fie în aceeași zi dar într-o altă locație, pe Șoseaua Kiseleff sau pe Bulevardul Magheru, cu un număr de participanți adaptat condițiilor sanitare actuale și cu respectarea normelor curente privind adunările publice.

Menționăm că organizatorii „Marșului Bucharest PRIDE” au solicitat aprobarea unui eveniment cu 10.000 de participanți, fapt care contravine Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care prevede o limită superioară de 500 de participanți la mitinguri și demonstrații.

Reprezentanții Asociației ACCEPT au respins pentru moment alternativele prezentate pentru organizarea evenimentului propus.

Primăria Municipiului București rămâne în dialog cu Asociația ACCEPT și respectă dreptul acestei organizații a societății civile de a-și face auzită vocea.

Informăm că din Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Capitală fac parte, printre alții, reprezentanți ai Primăriei Municipiului București, reprezentanți ai Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Brigăzii Rutiere, Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, STB și ASSMB.

Atașăm și câteva precizări suplimentare de ordin juridic:

Evenimentul “Străzi deschise” nu este o adunare publică, ci un spațiu pietonal deschis cu o densitate mare de bucureșteni, organizat de Municipalitate în fiecare week-end începând cu 29 mai 2021.

Temeiul legal pentru care evenimentul “Bucharest Pride” nu se poate suprapune cu evenimentul “Străzi deschise” nu este interdicția de suprapunere a două adunări publice ( “Străzi deschise” nu este o adunare publică, așa cum am arătat), ci art. 2 din Legea 60/1991 a adunărilor publice.

Conform acestuia, nu pot fi organizate adunări publice în locații care pot să pună în pericol participanții. Organele de ordine din Comisia de avizare au avertizat asupra pericolelor de organizare a unui miting într-o zonă cu densitate deja crescută, arătând că există riscuri  în asigurarea siguranței participanților la marș.

Asociația ARCEN nu are nicio atribuție în organizarea evenimentului “Străzi deschise”. Asociația a propus Municipalității pietonalizarea în weekend a unor zone din București. Municipalitatea a adoptat propunerea, iar atribuțiile privind desfășurarea corespunzătoare a evenimentului, conform documentelor oficiale aprobate, revin Poliției Locale, Poliției Naționale și Administrației Străzilor.

Ambele cereri pentru miting ale Asociației Accept prevăd un număr de 10.000 participanți. La momentul primei cereri, 1 iulie 2021, numărul maxim de persoane prevăzut de normele legale, generate de restricțiile sanitare, era 100. Este motivul pentru care discutarea cererii a fost amânată, așteptând relaxarea măsurilor de securitate anunțată de Guvern. La acest moment, numărul maxim de persoane prevăzut de normele legale este 500.

Primăria Municipiului București nu poate refuza organizarea unui miting Asociației Noua Dreaptă, cât timp aceasta este o organizație legal constituită, conform unei decizii a instanței de judecată", a transmis Primăria București.

______________________________________________________________________________________

Cea mai mare asociaţie LGBT din ţara noastră face acuzaţii grave la adresa Primăriei Municipiulu Bucureşti despre care spune că boicotează Marşul Pride care ar trebui organizat în mai puţin de şapte zile. Potrivit unor surse Antena 3, ieri, la sediul primăriei, membrii asociaţiei ar fi stat mai bine de şase ore pentru a obţine acceptul de a organiza acest marş, însă nici până la acest moment această autorizaţie nu ar fi fost obţinută.

Membrii Asociaţiei ACCEPT vor merge astăzi, de la ora 12.00, în fața instituției, unde vor susţine o conferinţă de presă şi, cel mai probabil, vor aştepta şi o reacție din partea oficialilor. 

Festivalul Bucharest Pride, care promovează drepturile persoanelor LGBT în ţara noastră, este organizat în București încă din 2004. El include şi acest Marş Pide şi este susţinut atât de Ministerul Sănătăţii, cât şi de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

În afară de această paradă, festivalul include o serie de evenimente culturale LGBT, precum lansări de carte, proiecții de filme, spectacole de teatru și expoziții de fotografie, plus dezbateri și conferințe despre drepturile LGBT.

Asociaţia ACCEPT

Asociaţia ACCEPT este prima organizaţie neguvernamentală de drepturile omului din România care apără şi promovează drepturile LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender) la nivel naţional, considerând că orientarea sexuală şi identitatea de gen sunt simple caracteristici ale fiinţei umane. ACCEPT a contribuit la decriminalizarea homosexualităţii în Romania (2001) şi de atunci a organizat mai multe evenimente printre care şi primul GayPride din România (2005), în cadrul festivalului GayFest.

În plus, ACCEPT se ocupă cu susţinerea unor workshop-uri adresate poliţiştilor, medicilor, psihologilor şi profesorilor. În ultimii 20 de ani, activităţile Asociaţiei ACCEPT s-au împărțit între advocacy, asistenţă juridică, cu precădere în cazurile de infracţiuni motivate de ură, capacitarea şi dezvoltarea comunităţii LGBT, activităţi culturale şi sociale care să promoveze incluziunea.

În aprilie 2016, Asociația ACCEPT a câștigat la CEDO primul caz împotriva României pentru nerespectarea drepturilor persoanelor LGBT. Curtea a sanționat statul pentru comportamentul organele de cercetare penală în investigarea infracțiunilor motivate de ură petrecute după Marșul Diversității din 2006. Tot în 2016, ACCEPT a adus în fața Curții Constituționale a României primul caz în care o familie bazată pe un cuplu de același sex își cere drepturile într-o instanță din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel