Primăria Capitalei, călcată din nou de Garda de Mediu: "Riscăm să fim iar condamnați pentru poluarea din București"

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Garda de Mediu urmează să meargă într-un control amplu la Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, pe data de 24 octombrie 2024 expirând termenul asumat de primărie față de Uniunea Europeană în ceea ce privește implementarea Planului Integrat de Calitate a Aerului (PICA).

"Termenul asumat față de Uniunea Europeană de elaborare și implementare a Planului Integrat de Calitate a Aerului, pentru a nu risca o condamnare pecuniară, așa cum am pățit în cazul depozitelor de deșeuri, este 24 octombrie 2024. Colegii mei de la Comisariatul București vor verifica dacă Primăria Capitalei a demarat procedurile pentru elaborarea PICA. Nu este important dacă Primăria va primi amendă de la Gardă. Pericolul cel mai mare este că România riscă să fie condamnată pentru calitatea aerului din București”, a declarat Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, pentru Gândul.

"Primăria avea obligația de a prezenta lunar etapele și acțiunile întreprinse"

Ultima oară când Garda de Mediu a mers în control la Primăria Capitalei a fost în primăvară, atunci când s-a contatat că PMB nu a făcut progrese în ceea ce privește implementarea PICA.

"Primăria Capitalei avea obligația de a prezenta lunar, la Comisariatul Municipiului București al Gărzii Naționale de Mediu, etapele și acțiunile întreprinse, pe parcursul elaborării și întocmirii PICA. Din ce am înțeles de la colegii mei, aceste informări nu au venit. Primăria Capitalei trebuie să elaboreze un plan de măsuri care să abordeze situația traficului din București și a încălzirii rezidențiale. Aceste aspecte vor fi verificate cu ocazia acestui nou control, grija cea mare fiind că, pe data de 24 octombrie, România riscă să intre în infringement pentru neîndeplinirea termenelor asumate către Uniunea Europene”, a mai spus Andrei Corlan.

România, condamnată de Curtea Europeană de Justiție pentru calitatea aerului din București

"În 2021, Primăria Capitalei a anunțat Uniunea Europeană că va elabora un nou PICA. A făcut o prezentare, în care și-a asumat ca termen implementarea Planului luna iunie 2022. În iunie 2022, s-a stabilit noiembrie 2023, iar atunci s-a stabilit 24 octombrie 2024. Aceste termene întârziate pot atrage sancțiuni, așa cum s-a întâmplat în cazul depozitelor neconforme, sancțiune prin care România plătește 7,5 milioane de euro anual”, a precizat comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu.

Ce poluează aerul din București

Din spusele acestuia, factorii care contribuie la deprecierea calității aerului în București sunt:

-  58% traficul

- 27% încălzirea rezidențială

- 13% industria și alte servicii

"Niciodată poluarea din București nu a fost la nivelurile din prezent"

"Niciodată poluarea din București nu a fost la nivelurile din prezent. Conform legislației în vigoare, următorul plan integrat de calitate a aerului trebuia făcut pentru orizontul 2023-2028.  Municipiul București este în preaviz de infringement, din partea UE, pentru calitatea aerului.

Acest lucru va atrage sancțiuni pecuniare asupra României, caz în care Guvernul se poate îndrepta asupra autorității publice locale, să plătească parte sau integral sume foarte mari de bani, zeci sau sute de mii euro pe zi întârziere”, au punctat surse administrative pentru Gândul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel