Vechiul sediul al Primăriei Capitalei din Bulevardul Regina Elisabeta, numărul 47, a fost încadrat, în 2006, în clasa I de risc seismic. Consolidarea sediului a început în 2010 și se face în două etape.
Două etape de modernizare. Cost total: 171.655.397,96 de lei cu TVA
Prima etapă de consolidarea constă în consolidarea infrastructurii clădirii prin procedeul "izolării antiseismice a bazei clădirii". Potrivit informațiilor furnizate de Primăria Capitalei, această primă etapă a costat 71.101.845,96 de lei, cu TVA. A început în luna iulie a anului 2010 și s-a încheiat în luna aprilie a anului 2014. Etapa a doua constă în modernizarea și reabilitarea clădirii și presupune lucrări de consolidare, modernizare, reabilitare, recompartimentare și restaurare a suprastructurii imobilului. Această etapă costă 100.553.552 de lei cu TVA. Va fi gata în luna mai a anului 2016.
De ce durează șase ani consolidarea
Potrivit răspunsului dat de Primăria Capitalei, cele două etape durează aproape șase ani, fără două luni, din cauza "dimensiunilor mari ale clădirii și de încadrarea ei în lista monumentelor istorice". Între timp, de cinci ani, Primăria Municipiului București stă într-un sediu unde plătește chirie.
În total, cele două etape ale consolidării sediului Primăriei Capitalei costă peste 38,2 de milioane de euro.
Consolidarea Palatul Westminster: Șase ani, 3,5 miliarde de lire
The Independent a publicat un articol în care scrie că Palatul Westminster, clădirea Parlamentului Marii Britanii, veche de 150 de ani, trebuie consolidată, fiind listată la gradul I. Potrivit calculelor, dacă instituția ar fi goală, adică, la fel ca în cazul sediului Primăriei Capitalei, consolidarea ar dura șase ani și ar costa 3,5 miliarde de lire. Dar cum parlamentarii nu sunt de acord, consolidarea ar costa 7 miliarde de lire și ar dura 40 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci